Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li se kad pitali zašto vrata mašine imaju izbočinu? Tehničarka za popravke razotkrila ‘misterij’

Preuzmite sliku

Ako imate mašinu za veš s prednjim punjenjem; što znači da su joj vrata naprijed, a ne na gore na vrhu; sigurno ste primijetili izbočinu s unutarnje strane vrata.

E pa, ako nemate pojma čemu ona služi, niste jedini jer sudeći prema društvenim mrežama, to ne zna većina vlasnika mašina. Zato je Amerikanka Renae, inače ovlaštena tehničarka za popravke kućanskih aparata, na svom TikTok, računu @renduh razotkrila ovaj misterij.

Postoji, kaže, praktičan razlog zašto vrata tih strojeva iznutra imaju izbočinu okrenutu prema bubnju: “Nije tamo za ukras!” rekla je Renae.

@renduh Reply to @splgus w Hope this helps! #LaundryTok #WashingMachine #FrontLoadWasher #LearnOnTikTok #TodayILearned #WomenInSTEM ♬ original sound – Renae

“Kada imate mašinu s prednjim punjenjem, odjeća se pomiče mnogo više nego u mašinama s gornjim punjenjem pa izbočina služi da je gurne natrag u bubanj”, objasnila je. To, kaže, sprečava i da komadi odjeće zapnu oko brtve vrata gdje se mogu i zaglaviti i oštetiti stroj. Također, tehničarka kaže da u nekim strojevima duž vrata postoje i cijevi koje omogućuju prolaz vode sve do brtve, a izbočina na staklu vrata tu istu vodu vraća u bubanj.

“Hvala ti, uvijek sam se to pitala”, napisala je pratiteljica u komentarima. A budući da perilice obično popravljaju muškarci, pratitelje je zanimalo i kako se djevojka našla u tome.

– Moja je kompanija očajnički trebala tehničare pa su me zaposlili bez škole i gotovo bez iskustva – ispričala je u videu gdje kaže i da je šest mjeseci kasnije završila obuku i postala ovlašteni tehničar nekoliko marki kućanskih uređaja. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,