Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedanaest ranih znakova trudnoće: Prvi simptomi ovise od žene do žene

Preuzmite sliku

Glavobolje su česte u prvim mjesecima trudnoće, ali s vremenom se ublažavaju. Razlozi su hormonalne promjene, fluktuacija težine, stres i nedostatak tjelovježbe.

1. Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu.

2. Umor 

Osjećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromjesečju, ali i neposredno prije poroda kako raste razina progesterona.

3. Glavobolja 

Glavobolje su česte u prvim mjesecima trudnoće, ali s vremenom se ublažavaju. Hormonalne promjene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak tjelovježbe samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

 • 4. Nadutost 

  Može biti pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako se trbuščić počinje primjećivati u drugom tromjesečju, nadutost se može javiti ranije. 

  5. Češći ili rjeđi odlazak na malu nuždu

  Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije raditi kako bi izbacili višak tekućine ili maternica vrši pritisak na mjehur.

  6. Jutarnja mučnina 

  Ponekad promjene u tijelu koje se prilagođava trudnoći, primjerice osjetljivost na razne mirise i okuse, mogu dovesti do osjećaja mučnine.

  7. Krvarenje 

  Dvije sedmice nakon začeća, trudnica može uočiti malu količinu vaginalnog krvarenja.

  8. Vrtoglavica 

  Rani mjeseci trudnoće mogu biti popraćeni vrtoglavicom što može otežati izvršavanje svakodnevnih zadataka. To može biti povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom.

 • 9. Osjetljivost dojki 

  Iako se ovo događa i u PMS-u te za vrijeme menstruacije, obično dvije sedmice nakon začeća žene se često žale na osjetljive grudi. To je uzrokovano povećanom razinom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području.

  10. Promjene raspoloženja

  Zbog trudnoće javlja se razdražljivost, no ne samo zbog hemijskih promjena u tijelu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba.

  11. Valunzi i osjećaj vrućine

  Valovi vrućine obično se povezuju s menopauzom, ali više od trećine žena doživljava navale vrućine tokom trudnoće.

  Trudnice često kažu da se osjećaju ‘toplije’ nego prije te da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promjena. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,