Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo: Vježba s kojom se lakše gubi par kilograma (VIDEO)

Preuzmite sliku

Trening koji uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja (skraćeno HIIT od engleskog ‘high-intensity interval training’) učinkovitiji je za gubitak kilograma od dužeg vježbanja nižeg intenziteta, pokazala je istraživanje čije je rezultate objavio BBC.

Iako su svi učesnici izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT – intervalni trening visokog intenziteta – zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umjereno duže vježbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

“Intervalni trening definiše se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza”.

Međutim, naučnici upozoravaju da HIIT nije za svakoga. Intervalni trening visokog intenziteta povećava rizik od povreda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa, kažu stručnjaci.

Naučnici iz Saveznog Univerziteta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih nivoa kondicije.

Intervalni trening definiše se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Te vježbe upoređene su s dužim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su učesnici vježbali najmanje četiri sedmice.

Oni koji su radili “HIIT” izgubili su prosječno 1,58 kilograma, a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kilograma. (dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,