Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo da jedna od dvije najpopularnije dijete ne djeluje

Preuzmite sliku

Novo istraživanje Jama International Medicine objavljeno 28. septembra ove godine moglo bi razočarati mnoge poklonike iznimno popularnog načina mršavljenja, povremenog posta (intermittent fasting).

Naučnici su proveli istraživanje kako bi dobili odgovor na pitanje koji je učinak povremenog posta odnosno vremenski ograničene prehrane na gubitak kilograma i metaboličko zdravlje kod pacijenata s prekomjernom težinom i pretilošću. U ovom randomiziranom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 116 odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, dijeta povremenim postom povezana je s umjerenim smanjenjem tjelesne mase (1,17 %), a to se nije značajno razlikovalo od smanjenja tjelesne mase ispitanika u kontrolnoj skupini (0,75%). Zaključak studije je da povremeni post nije doveo do gubitka kilograma niti do poboljšanja kardiovaskularnih i metaboličkih referenci ispitanika, prenosi MissZdrava.

Učinkovitost i sigurnost povremenog posta nije istražena u velikim randomiziranim kliničkim ispitivanjima, s ciljem da se utvrdi učinak 16-satnog posta na gubitak kilograma i metaboličke markere. Istraživanje je provedeno tako da je kontrolna skupina jela tri strukturirana obroka dnevno, a druga skupina je u periodu od osam sati (od 12 do 20) mogla jesti šta je htjela, a ostalih 16 sati potpuno se suzdržavati od unosa kalorija iz bilo kojeg izvora.

Istraživanje je trajalo 12 sedmica, a uključivalo je muškarce i žene u dobi od 18 do 64 godine s indeksom tjelesne mase (BMI, izračunato kao težina u kilogramima podijeljena s visinom u kvadratima od 27 do 43). Sudionici su živjeli bilo gdje u Sjedinjenim Državama i svi su dobili su iHealth Lite Bluetooth vagu (model HS4S) za upotrebu kod kuće. Aplikacija s podacima sudionika bili su povezani s platformom Eureka Research. Sudionici su dobili uputu da vagu koriste svaki dan ujutro prije jela ili pića i prije konkretne tjelesne aktivnosti. Rezultati podskupine od 50 sudionika koja je živjela u blizini San Francisca u Kaliforniji, bili su podvrgnuti osobnom testiranju.

Rezultati se postižu jedino ako se povremeni post kombinuje s kalorijskim deficitom

Glavni rezultat koji se mjerio bio je gubitak kilograma. Sekundarni rezultati koji su bili podvrgnuti kontroli su promjene u težini, masnoj masi, nemasnoj masi, inzulinu natašte, glukozi natašte, razinama hemoglobina A1c, procijeni unosa energije, ukupnoj potrošnji energije i potrošnji energije u mirovanju.

Zaključak je da ako se povremeni post ne kombinuje s redukcijskom prehranom ili povećanim kretanjem ne dovodi do željenog učinka mršavljenja. Znači ima jednak učinak kao i kada osoba pojede istu količinu hrane raspoređenu tokom cijelog dana. Prethodna mala ispitivanja na ljudima s prekomjernom težinom ili pretilošću pokazuju da dijeta povremenim postom može rezultirati smanjenjem kilograma, ako se kombinuje sa smanjenim unosom kalorija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,