Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživači u invalidskim kolicima planiraju osvojiti Himalaje

Preuzmite sliku

Bartosz Mrozek i Michał Woroch ne odustaju od svojih snova. Ekspedicija nazvana “Wheelchairtrip Himalayas Challenge 2020” duga je 230 kilometara, a koristit će posebno dizajnirana električna invalidska kolica. Najveću prepreku predstavljat će im prijevoj Thorung La s 5416 metara nadmorske visine.

Bartosz Mrozek i Michał Woroch, istraživači u invalidskim kolicima, sljedeće godine planiraju osvojiti planinski lanac Himalaje, prenosi Novilist.hr.

Michał Woroch, unatoč spinalnoj mišićnoj atrofiji, ima nevjerovatni putni portfelj u kojem se mogu naći, između ostalih, Mongolija, Indija, Spitsbergen i većina zemalja Južne i Sjeverne Amerike.

Godine 2012. tokom ekspedicije pod nazivom “Wheelchairtrip I” proputovao je 17.000 kilometara u tri mjeseca posjetivši 13 zemalja i dva kontinenta kako bi došao do najzapadnije tačke Evrope – rta Cabo da Roca.

 • U međuvremenu je upoznao Bartosza Mrozeka – skijaša, snowboardera, mountain bikera i jedriličara čija je nesreća iz 2005. dovela do povrede leđne moždine. Prikovan je za invalidska kolica, ali ipak radi ono što voli.

  Bartosz je višestruki osvajač medalja u poljskim natjecanjima i sudionik Evropskog i Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom. Tokom drugog izdanja Wheelchairtripa Michał je zajedno s Bartoszom Mrozekom proveo 371 dan na putu od Ushuaiae (Tierra del Fuego) do Prudhoe Baya (Aljaska).

 • Projekt je nagrađen najprestižnijim nagradama: prva poljska nagrada za putovanja Kolosy & Wyczyn Roku i nagrada National Geographica za putovanje godine.

  No, putovanje je daleko od završenog. Nova destinacija Michała Worocha i Bartosza Mrozeka je Annapurna Circuit – treking ruta na Himalajama.

 • Ekspedicija nazvana “Wheelchairtrip Himalayas Challenge 2020” duga je 230 kilometara, a koristit će posebno dizajnirana električna invalidska kolica. Najveću prepreku predstavit će im prijevoj Thorung La s 5416 metara nadmorske visine.

  – Ne bojimo se probati nove stvari. Ciljamo visoko jer znamo da je moguće. Želimo pokazati i zdravim i osobama s invaliditetom da vrijedi slijediti vlastite snove – da te kao osobu s invaliditetom ne bi trebalo spriječiti raditi ekstremnije stvari, čak i do vrha svijeta, kaže Michał Woroch. Michał Woroch želi podijeliti svoju strast kroz motivacijski webinar koji vodi Huawei. Webinar je otvoren za sve one koji požele i svoju priču podijeliti na stranici https://consumer.huawei.com/hr/campaign/yourstory/. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje