Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koja može da dovede do eksplozije, trovanja ili bolesti ako je podgrijavate u mikrovalnoj

Preuzmite sliku

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj rerni nije uvijek dobra ideja, pogotovo kad je riječ o jajima, voću, lisnatom povrću, mesnim prerađevinama i riži.

Kako prenosi The Healthy, grijanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gdje da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrovalne.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrijavate, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isijecite na manje komade.

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa i breskvi. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuhaju zbog čega mogu da eksplodiraju. Prije podgrijavanja isijecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrijavate ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, pokazalo je istraživanje objavleno u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput špinata takođe treba držati dalje od mikrovalne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata. Iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne supstance kancerogenog dejstva, prenosi Večernji.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,