Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greškom su zamijenjene na rođenju: Kada su majke otkrile odlučile ih odgajati kao da su sestre…

Preuzmite sliku

Nevjerovatna životna priča dvije 23-godišnje djevojke, koje su slučajno zamijenjene na rođenju u sicilijanskoj bolnici, otkriva poseban odnos njihovih majki koje su grešku otkrile kada su djevojčice imale tri godine. I posebno – odluku koju su donijele.

Caterina Alagna i Melissa Fodera zamijenjene su kao bebe na rođenju na Siciliji.

Cijela priča počinje u bolnici “Mazara del Vallo” na Siciliji. Caterina i Melissa rođene su u samo 15 minuta razmaka u istoj bolnici 31. decembra. Grešku su napravile medicinske sestre, koje su slavile Novu godinu. Bebe su dale pogrešnim majkama, i one su odrastale u pogrešnim porodicama, prenosi Super žena.

 • Iako su majke odmah primijetile da bebe nose benkice koje nisu njihove i koje su im bile nepoznate, njihove sumnje su odagnane mišlju da je samo pomiješana garderoba, odnosno, benkice.

  Greška je otkrivena kada su djevojčice imale tri godine. Marinela Alagna došla je u vrtić da preuzme svoju kćerku i primijetila djevojčicu Caterinu, koja je nevjerovatno ličila na njene druge dvije kćerke. Osjećaj joj nije dao mira.

  Posmatrala je djevojčicu svakog dana, a kada je vidjela njenu majku, Gisele Foderu (47), odmah je se sjetila iz porodilišta.

  Postala je jako sumnjičava i 15 dana kasnije uradila je DNA test.

  Iako je sumnjala, kada su rezultati stigli, bila je šokirana. “Bilo je sve nerealno, činilo se nemogućim”, rekla je.

  Kroz DNA test obje porodice su otkrile zapanjujuću istinu. Poslije bolnog saznanja, dvije majke preuzele su sve u svoje ruke.

  Inicijalno, majke su bile protiv toga da zamijene djecu i vrate naglo svoju biološku nazad.

  “Teško je tek tako odreći se djeteta koje si hranio, odgajao, volio tri godine, iako je riječ o običnoj grešci”, kažu.

  Složile su se da je najbolje da postepeno urade zamjenu. Da bi olakšale djevojčicama, ali i sebi, Melissa i Caterina su provodile vrijeme sa obje porodice. Kako bi olakšale stvari još više, majke su se dogovorile da djevojčice podignu zajedno i da – žive u istoj kući. Najteži dio je ipak dolazio.

 • Stručnjaci su savjetovali da porodice provedu najmanje šest mjeseci razdvojene, kako bi djevojčicama dali mogućnost da se priviknu i adaptiraju na biološke roditelje i novi život. I poslušali su ih. Razdvojili su se, ali majke to nisu mogle da podnesu.

  “Nas dvije smo plakale jedna drugoj preko telefona svakoga dana. Možda je prošlo tri mjeseca i mi smo odlučile da to ne možemo. Našle smo se i dogovorile da se nikada nećemo razdvojiti“, objasnila je Marinela.

  Porodice su ponovo počele da žive zajedno, postepeno se skroz zbližavale. Djevojčice su počele da slave rođendane zajedno, i u školi su sjedile zajedno.

  Sve dok devojčice nisu napunile 8 godina, ništa im nije rečeno. Tek tada, kada su bile dovoljno velike da shvate da se desila zamjena na rođenju, rečena im je istina.

  Djevojčice su priznale tada da se i ne sjećaju perioda iz prve tri godine života. Onu drugu majku, za koju su jedino znale do treće godine, i danas zovu “drugom majkom”.

 • Još jedna stvar je trebalo da se uradi – njihova imena. Kako bi sve učinili jednostavnijim, svi su se dogovorili da im imena ostanu takva kakva su data i da ih ne mijenjaju.

  Mauro Caporiccio, autor filma “Sestre zauvijek” pravljenog za RAI TV, rekao je za “The Times”: “Danas su one kao bliznakinje, više nego sestre. I tu je ta nevjerovatna vrsta ljubavi koja vezuje dvije porodice”.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje