Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greška broj jedan zbog koje vam se kosa zamasti već dan nakon pranja

Preuzmite sliku

Poznat vam je onaj osjećaj kada dan nakon pranja prođete prstima po tjemenu i osjetite da vam se kosa već zamastila? Niste jedini jer brojne žene žale se na ovaj mrski problem. Upravo zato kosu peru vrlo često, čak i svaki dan, a upravo u tome mogao bi ležati glavni uzrok problema.

Masna kosa rezultat je lojnih žlijezda na tjemenu koje proizvode ulje. Kosa zatim upije to ulje, a previše ulja može kosi dati mastan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, štaviše, čini je sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kojeg će kosa izgledati previše opušteno i glatko.

Tanka i osjetljivija vlas, naravno, brže se masti od debele i čvršće, te se već jedan dan nakon pranja može zamastiti. Sve to povezano je s količinom ulja koje tjeme proizvodi, kao i s time koliko dobro vaša kosa “podnosi” ulje. Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, ali to je greška broj jedan zbog koje će se korijen kose još više mastiti.

To se događa zato jer nakon što naviknete kosu na svakodnevno pranje, tjeme može postati masno i svrbjeti kada pranje želite odgoditi za koji dan. To je isto kao kad pretjerate s čišćenjem kože i odstranite s nje prirodna ulja – što više perete kosu, to će tjeme proizvoditi više ulja kako bi ga kompenziralo.

Perete li inače kosu svaki dan, trebat će joj vremena da se privikne na to da je perete svakih nekoliko dana pa ćete je vjerovatno morati nositi svezanu ili staviti traku u danima između pranja. Kada se kosa navikne da je ne perete svaki dan, primijetit ćete drastičnu promjenu.

  • Osim toga koliko često perete kosu, važno je, naravno, i to s čime je perete. Frizerski stručnjaci savjetuju da uložite u dobar pročišćavajući šampon za masnu kosu. On će dubinski očistiti tjeme i ukloniti višak nakupljene masnoće. Takav šampon najbolje je koristiti jednom sedmično, a uz njega možete koristiti i neki drugi šampon koji vam odgovara te regenerator.

    Također je savjet da kosu perete u dva kraća puta, a ne jednom i duže, a regenerator stavljate samo na krajeve kose. Ako vam se kosa mrsi i teško je raščešljati, radije uložite u dobru četku za raščešljavanje nego da regenerator nanosite po cijeloj dužini kose.

    Da se kosa manje masi, pomoći mogu i suplementi za rast kose koji njeguju vlasi iznutra kako bi se održalo zdravlje kose i tjemena. Mnogi se kunu i u jabučni ocat kada je riječ o masnoj kosi. Jabučni ocat jednostavno otopite u malo vode i otopinom namočite kosu. Neka odstoji nekoliko minuta i kosa će biti potpuno čista i nimalo masna. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,