Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Govorimo li sudbonosno da sve kasnije i kasnije?

Just-MarriedLS
Preuzmite sliku

\”Po prvi put, osobe se vjenčaju u starijoj dobi, viša razina obrazovanja i dalje jače predviđa uspjeh braka, a oko polovice prvih brakova završava razvodom\”, izjavio je Casey Copen, voditelj studije.

\"Just-MarriedLS\"Postotak žena u SAD-u mlađih od 45 godina koje žive u \”divljem braku\” gotovo se učetverostručio od 1982. do 2010. godine, pokazalo je istraživanje ondašnjeg Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku. Krajem prošlog stoljeća, bilo je riječ o tri posto žena, dok je danas u pitanju 11 posto pripadnica ljepšeg spola koje radije žive s partnerom bez \”potpisanih papira\”.

\”Po prvi put, osobe se žene u starijoj dobi, viša razina obrazovanja i dalje jače predviđa uspjeh braka, a oko polovice prvih brakova završava razvodom\”, izjavio je Casey Copen, voditelj studije. Točnije, 56 posto prvih brakova raspast će se u prva dva desetljeća, a do 40. godine devet od deset žena udat će se barem jedanput.

Statistike pokazuju kako parovi čekaju duže nego nekad prije nego što će uploviti u bračnu luku, no većina će se oženiti do srednjih 40-ih.

Kao što su i prethodne studije pokazale, stupanj obrazovanja utječe na trajanje braka. Žene sa fakultetskom diplomom imaju 78 posto izgleda ostati u braku dva desetljeća, usporedno sa 41 posto žena koje su završile srednju školu, ali ne i fakultet. Ovi rezultati opisuju trendove, prema kojima žene ostavljaju brak i obitelj po strani dok se posvećuju fakultetu i ostvarenju karijere, no jednom kada se uplove u bračnu luku, u većoj mjeri ostaju u njoj.

Istraživanje je objavljeno u časopisu National Health Statistics Report.

Izvor: Ordinacija.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: