Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fotografija djeteta s opekotinama po tijelu obilazi svijet i nosi važno upozorenje

Preuzmite sliku

Dolazak sve toplijih dana vatrogasci su iskoristili kako bi upozorili roditelje na opasnost ostavljanja vrtnih crijeva na suncu koje može zagrijati vodu na opasno visoke temperature.

Vatrogasci iz Las Vegasa objavili su na Twitteru fotografiju 9-mjesečnog dječaka koji je zadobio opekotine drugog stepena na 30 posto tijela. Dječak iz San Tana u Arizoni opečen je prije dvije godine kada ga je majka puneći bazen slučajno pošpricala vodom.

Na fotografiji se vide opekotine koje je nesretni dječak od vruće vode zadobio na torzu i licu. Kada se voda u crijevu zagrije na 60 stupeni Celzijevih može izazvati opekotine trećeg stepena samo pet sekundi nakon dolaska u kontakt s kožom.

Tim Szymanski iz odnosa s javnošću Vatrogasne postaje Los Angeles objavljuje ovu fotografiju svake godine od nesretnog slučaja kako bi upozorio druge roditelje na opasnost od ostavljanja vrtnih crijeva na suncu.

”Kada je crijevo ostavljeno u travi na suncu, voda koja je ostala u njemu se zagrijava”, rekao je Szymanski za People.

”Kada ljudi puste vodu, misle da će ona biti hladna, ali ona je zapravo ekstremno vruća.”

Szymanski se nada kako će ovo upozorenje prevenirati takve bolne povrede i savjetuje pustiti da voda oteče minutu dok se ne ohladi.

Isto upozorenje vrijedi i za životinje koje se jednako lako mogu opeći.

”Jedna žena mi je rekla da je tako slučajno ubila svog ljubimca. Imala je velikog guštera i pošpricala ga je crijevom”, priča Szymanski. ”Voda je bila toliko vruća da ga je ubila.”

Mnogi roditelji su zahvalili vatrogascima na ovom upozorenju jer nisu bili svjesni opasnosti dok nisu vidjeli objavljenu fotografiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: