Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna Organska kuća, skrivena pod zemljom, ostavlja bez daha

Preuzmite sliku

Ni nakon 35 godina otkako je napravljena, Organska kuća ne prestaje da zadivljuje. Izgrađena 1985. godine u blizini Novog Meksika, ova neobična kuća inspirisana formom kikirikija uronjena je u zemlju i djeluje poput niza brežuljaka posmatrano sa strane.

Kuću je projektovao renomirani meksički arhitekta Javier Senosiain, poznat po organskoj arhitekturi, prenosi Kuća Stil.

Neki od njegovih projekata su zadivljujuće kuće inspirisane izgledom školjke, cvijeta, pečurke, kao i potpuno nevjerovatne građevine koje nalikuju na zmiju i ajkulu.

Ova neobična kuća još jedan je tipičan primjer organske arhitekture jer je njena forma preuzeta iz prirode, a uticaj koji ima na prirodu – minimalan. Kuća se naizgled utapa u prirodno okruženje i ne remeti izgled pejzaža.

“Zelena dina predstavlja omotač oko unutrašnjeg prostora, čineći ga gotovo nevidljivim. Sve što se spolja može primijetiti je trava, žbunje, drveće i cvijeće. Šetajući po bašti, zapravo šetamo po krovu kuće, a da to i ne primjećujemo”, kaže arhitekta.

Zemlja i trava koje prekrivaju kuću, štite je od sunca, vetra, leda i vremenskih promena. Na taj način se sprječava širenje i skupljanje materijala od kojeg je izgrađena, a time i pojavu pukotina i vlage u unutrašnjosti kuće.

 • Nasuprot onome što bi se moglo očekivati od objekta koji se nalazi pod zemljom, ova kuća je svjetlija i sunčanija od tradicionalne. Kod ovakvog tipa kuće prozori mogu biti usmjereni u bilo kom pravcu, a kupole omogućavaju prodor sunčeve svjetlosti odozgo.

  Postignuta je i odlična ventilacija zahvaljujući aerodinamičnoj formi kuće koja omogućava slobodnu cirkulaciju vazduha kroz prostorije.

  Gotovo cijela kuća – od zidova, podova, plafona pa do ugrađenog namještaja, napravljena je od ferocementa koji je obložen smjesom od drobljenog mermera i bijelog cementa.

 • Skulpturalni enterijer čine prostorije koje se tečno nadovezuju jedna na drugu. Oblikovana poput ljuske kikirikija, kuća se sastoji od dvije veće ovalne prostorije koje su povezane uskim hodnikom.

  Ove prostorije ujedno čine dnevnu i noćnu zonu: jedna prostorija je namijenjena za okupljanje i objedovanje i sadrži dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju, dok je na drugom kraju kuće smještena spavaća soba sa kupatilom.

 • Neobična dnevna soba opremljena je dugačkom sofom ispunjenom poliuretanskim kuglicama zahvaljujući kojima se sofa oblikuje prema osobi koja sjedi. Nasuprot nje stoji atraktivna fotelja u obliku ruke koju je dizajnirao meksički umjetnik Pedro Friedeberg.

  Tunel vodi ka spavaćoj sobi sa kupatilom i garderoberom koji je smješten u ovalne niše u zidovima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,