Koliko vam se puta dogodilo da ste odlučili nešto skuhati ili ispeći i nedostajao vam je neki sastojak? Pogledajte način na koji određene sastojke možete zamijeniti onim što već imate u kuhinji, a da se razlika i ne primijeti.
Kako vam se idući put ne bi dogodilo da sa spremanjem slasnih jela morate stati na pola samo zato što vam nedostaje jedan sastojak, jednostavno budite kreativni i onim što imate u kuhinji taj jedan zamijenite.
Šta učiniti ako nemate:
prašak za pecivo – jedna kašičica praška za pecivo može se zamijeniti kombinacijom pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice vinskoga praška za pecivo
soda bikarbona – jedna kašičica sode bikarbone može se zamijeniti istom količinom praška za pecivo
krušne mrvice – možete ih zamijeniti mljevenim zobenim pahuljicama
maslac – zamijenite ga kokosovim uljem
oštro brašno – zamijenite ga kombinacijom kukuruznoga brašna u kombinaciji s glatkim brašnom tako da ćete u 50 g glatkoga brašna dodati 2 kašike kukuruznoga
kukuruzno brašno – jednu kašiku kukuruznoga brašna zamijenite jednom i pol kašikom bilo kojega drugoga
jaja u kolačima, palačinkama ili vaflima možete zamijeniti tako što ćete dvije kašike sjemenki lana staviti u hladnu vodu i pustiti da se namaču oko deset minuta. Smjesa koju dobijete mijenja jedno jaje, a možete je koristiti u spomenutim jelima.
med – odlična zamjena za med može biti agava ili javorov sirup
sok limuna – ako vam za neko jelo treba kiselosti, a nemate limuna, jednostavno iskoristite ocat
kiselo vrhnje – odlična zamjena krije se u jogurtu. (ordinacija.hr)