Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dugo sjedenje povećava smrtni rizik

Sjedenje
Preuzmite sliku

Studija koja je nedavno obavljena u Australiji ukazala je na opasnu činjenicu da su ljudi koji provode mnogo vremena sjedeći za radnim stolom ili pred televizorom, pod znatno većim smrtnim rizikom od onih koji sjedeći provode samo nekoliko sati dnevno.

\"Sjedenje\"Istraživanje je obavljeno na više od 200.000 osoba starosti od 45 i više godina. Utvrđeno je da su oni ispitanici koji su prijavili da sjede najmanje 11 sati dnevno, pod 40 odsto većim smrtnim rizikom nego oni koji sjede ispod četiri sata dnevno, bez obzira na godine ili to da li su u pitanju vitki ili gojazni ljudi, zdravi ili oni koji od nečega boluju.

Australijski tim objašnjava da su prilikom stajanja ili hodanja, mišići nogu konstantno aktivni, što pomaže da se iz krvnog sistema izbace viškovi glukoze i masnoća.

Osobama koje zbog posla moraju da sjede za stolom satima, oni savjetuju da prave redovne pauze da bi protegnuli ruke i noge, da stoje prilikom telefonskih razgovora ili sastanaka, da se postaraju da im štampač ili faks ne budu uz sam sto, nego nešto dalje, kao i da piju dosta vode kako bi povremeno morali da prave toalet pauzu.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: