Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri odlične promjene koje se dogode kada žene počnu dizati tegove

Preuzmite sliku

Mnogi i dalje misle da su dizanje tegova i žene dva potpuno odvojena svijeta. No, takvi stavovi su potpuno neutemeljeni. Osim toga, često se pogrešno misli kako žene koje vježbaju na ovaj način gube svoju ženstvenost.

Da je dizanje tegova dobro i za dame, potvrdila je i studija rađena na Univerzitetu Alabama. Njeni rezultati otkrili su da su žene koje su dizale teže tegove gubile više duboko pohranjene trbušne masnoće od onih koje su radile kardio, a time se smanjuje i rizik od dijabetesa, metaboličkog sindroma i nekih vrsta raka, prenosi index.hr.

No, ako vas ni to nije uvjerilo, portal Shape je izdvojio nekoliko odličnih stvari koje će se dogoditi kada počnete trenirati s tegovima:

1. Veće samopouzdanje

Neizbježno je da se vaše tijelo počne mijenjati i ta promjena će vam se vjerovatno svidjeti, a samim time će početi rasti i vaše samopouzdanje.

“Osjećam se kao da mogu nositi sve što želim jer toliko volim svoje tijelo, ne samo zbog izgleda već i zbog onoga što može učiniti. Dizanje tegova je najbolja stvar koju sam ikad napravila”, izjavila je Nicole Bennett koja je u svoj trening uvrstila tegove prije dvije godine.

2. Djeluje na cjelokupno zdravlje

Ako se izvodi na pravilan način, ova vježba može transformisati vaše zdravlje. Ono utiče na kardiovaskularno zdravlje, ali i zdravlje kostiju te na mnoga druga područja. U to se uvjerila i Lauren Snowden.

“Imam puno zdravstvenih problema i moji su ljekari oduševljeni načinom na koji podizanje utega djeluje na mene i moje cjelokupno zdravlje”, tvrdi ona.

3. Osjećat ćete se ženstvenije

Suprotno uvriježenim predrasudama, podizanje tegova bi vam moglo pomoći da se osjećate ženstvenije. Naime, ono će vam pomoći izgubiti kilograme, ali i oblikovati tijelo koje će postati čvršće i zategnutije.

Sve to moglo bi se odraziti na vaš doživljaj samih sebe.

“Dizanje tegova me tjera da se osjećam snažno i samouvjereno. Osjećam se ženstvenije nego ikad u životu”, izjavila je mama dvoje djece Meghan.

4. Manji konfekcijski broj

Niko vam ne garantuje da ćete dizanjem tegova izgubiti kilograme. Štaviše, neki čak i povećaju brojku na vagi, što je rezultat dobijenih mišića. No, većina dama se slaže da će vam ovakvo vježbanje pomoći da počnete nositi odjeću manjeg konfekcijskog broja. To možete zahvaliti drugačije oblikovanom tijelu i gubljenju masnih naslaga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,