Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bonton za djecu od rođenja do četiri godine starosti

Podučite mališane manirama i lijepom ponašanju, pretvorite tantrumaša u mirno i pristojno odgojeno dijete u koje će drugi roditelji gledati s divljenjem.

Svakodnevno oko sebe gledamo djecu koja lome ljuljačke, pljuju na cestu, svađaju se sa starijima od sebe, vrijeđaju se, psuju i ne znaju ništa o dobrom ponašanju.

Ne, nisu to neka tuđa djeca – to su naša djeca koja će izrasti u osobe kojima će takvo ponašanje biti posve normalno. Želimo li svijet psovača, pljuvača, svađalica, drznika? Naravno da ne želimo, ali to će nam se dogoditi ako ne budemo sada razmišljali o onome poslije.

Daleko od toga da trebamo pretvoriti dijete u lutkice u kakve su roditelji 60-ih godina pretvarali svoju djecu, jer u današnje vrijeme promijenile su se i neke okolnosti, roditelji su postali opušteniji, institucije imanju manje stroga pravila… ali osnovne manire svako očekuje i traži od odraslih, ali i od djece, piše Zadovoljna.hr.

Zato prođite s nama kroz naš vodič pristojnog ponašanja.

Do 12 mjeseci

Naučite ih koristiti se priborom za jelo

Naravno da ne mislimo da dijete od godinu dana, i mlađe, može uzeti nož u desnu a vijušku u lijevu ruku, ali djetetu svakako dajte malenu kašiku. Iako potičemo djecu da iskušavaju hranu – njenu teksturu, miris i okus – smatramo da je dob od 12 mjeseci i više nego vrijeme da počne jesti kašikom i malenom viljuškom.

Kombinujte rukice i pribor za jelo i vaš se mališan neće bojati koristiti se kašikom, viljuškom i nožem. Štaviše, čim počne stabilnije i sigurnije vrtiti kašiku, poželjet će se služiti i ostatkom pribora, a vi ćete likovati od sreće.

12 – 18 mjeseci

Izvadi prst iz nosa

U dobi od godinu i pol vrijeme je da svoje mališane pripremite za život u društvu. Na prvom mjestu tada je zasigurno „zabrana guranja prstića u nos“. Kako to učiniti? Kad vaše dijete zaglavi u nosnici, nježno mu izvadite prstić govoreći To je prljavo te obrišite prstić maramicom.

Pospremi sobu

U toj dobi dijete je itekako spremno paziti na svoje stvari. Potaknite ga da posprema igračke nakon igranja te da odjeću odlaže na za to predviđena mjesta.

18 – 24 mjeseca

Ne bacaj hranu

Decenijama prije bacanje hrane po podu ne bi se tolerisalo, ali u današnje vrijeme – kad djeca razbacuju hranu – mame se crvene, i ne čine ništa da to spriječe. Istina, kad dijete baca hranu, obično je zbog nečega frustrirano, ali najgore je naučiti ga da navika bacanja hrane nije način na koji to treba pokazati.

Šta učiniti? Hvalite dijete samo onda kad se ponaša onako kako bi trebalo, a nepristojnom ponašanju nemojte pridavati pažnju.

Moj red, tvoj red

Kroz igru pokažite djetetu da ne pripada sve baš njemu. Igrajte se dodavanja lopte: svaki put kad je pošaljete djetetu, izgovorite Tvoj red, a kad primite loptu u ruke, recite Moj red. Isto učinite i kad dijelite hranu, samo kako bi dijete spoznalo da ne posjeduje sve na svijetu i da treba biti strpljivo i čekati svoj red u bilo čemu.

No nemojte očekivati da će maleno dijete odmah postupiti tako – bitno je da shvati koncept čekanja, strpljenja i dijeljenja. To je sve što se od njega očekuje.

2 – 3 godine

Pazite na molim i hvala

Obratite pažnju na način na koji razgovarate u kući. Ako svaki put kad ulazite i izlazite ljubazno pozdravite ukućane te ako zamolite da vam se nešto doda pa potom zahvalite onome ko vam je pomogao, vaše će dijete činiti isto. I to će mu prijeći u naviku. No pripazite: ako vi psujete, psovat će i dijete. Sve polazi od roditelja!

Ne udaraj u druge

Frustrirani dvogodišnjaci katkada znaju udariti vršnjake, no vi im morate pokazati sigurnije načine izražavanja želja, potreba i emocija. Ako dijete ne može zauzdati narav i osjećaje, ponudite mu alternativu – stiskanje plastelina ili lupanje jastuka. No ni to nije idealno.

3 – 4 godine

Dijeli

Pokažite djetetu da mora dijeliti stvari s bratom i sestrom te da je u redu da se njegovim/njenim stvarima igraju i djeca-gosti. No nikada nemojte tražiti od djeteta da se odrekne svojih igračaka za nekoga drugoga. Ni vi se ne biste lijepo osjećali da vas netko natjera da omiljenu vestu ili CD poklonite poznanici i ostanete bez svojeg primjerka.

Strpljen-spašen

Dobra je vještina – i još bolja navika – znati slušati bez upadanja u riječ. No problem je što djeca mlađa od četiri godine vjeruju da se svijet vrti oko njih i da svaki razgovor treba prestati kad ona otvore svoja ustašca. Dozivanje: Mama, maaaaama, majko, mamiceee, moglo bi vam uništiti važan razgovor, zato što prije pređite na metodu Samo tren.

Dakle, recite svojem djetetu da ćete doći na nekoliko trenutaka i da nije izgubilo vašu pažnju, ali da mora znati (pri)čekati svoj red. Kasnije, kad naraste, naučit će da se starije ne prekida u razgovoru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,