Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baka ima 222 praunučadi i 234 pra-praunučadi, a upoznala je i svoju pra-pra-praunuku

Preuzmite sliku

Na fotografiji, Cordelia drži 7 sedmica staru Zhaviu Whitaker po prvi put u svom staračkom domu u Kings Mountainu. U posjeti su bile i bebina majka, teta, baka i prabaka, obilježavajući rijetko okupljanje šest generacija žena iz iste porodice.

Cordelia Mae Hawkins (98) iz Kentuckyja u SAD-u, koja dane provodi u staračkom domu, nedavno je jednom slikom postala viralna. Naime, Cordelia ima više od 230 pra-praunučadi, a upoznala je i svoju pra-pra-praunuku po prvi put, kao što se vidi na dirljivoj Facebook fotografiji koja je i postala viralna, piše NY Post.

Na fotografiji, Cordelia drži 7 sedmica staru Zhaviu Whitaker po prvi put u svom staračkom domu u Kings Mountainu. U posjeti su bile i bebina majka, teta, baka i prabaka, obilježavajući rijetko okupljanje šest generacija žena iz iste proodice, prenosi Večernji list.

– Znam da je okupljanje šest generacija rijetko, a još je rjeđe da su svi istog spola – rekla je Cordelijina unuka Howell (58). Uz nju su u posjet došle i Cordelijina kći Frances Snow (77), praunuka Jacqueline Ledford (29), pra-praunuka Jaisline Wilson (19) i beba Zhavia.

Dodala je i da u početku nisu imale namjeru organizovati samo žensko okupljanje, no da je tako ispalo, a njihovo okupljanje zapravo i nije toliko jednostavno, budući da žive u različitim državama. Dodalaj je i da je baka Cordelia znala da dolaze, ali da je svejedno bila jako dirnuta. Srećom, susret najmlađeg i najstarijeg prošao je čak i bolje od očekivanog: Howell je rekla da su provele tri sata s Cordelion koja je bila “potpuno prirodna” s malom Zhaviom.

– Beba je postala malo nervozna, pa je baka rekla: “Daj mi tu bebu”, kako bi je umirila – prisjetila se Howell.

Cordelia se prvi put vjenčala 1940. godine dok je još bila tinejdžerica, te je to bio prvi od njena tri braka.

– Baka je imala 16 godina kad se udala za mog djeda, Billa. On je imao je 50 godina i bio je udovac s desetero djece; njegova prva žena umrla je dok je kod kuće rađala sijamske blizance, a ni bebe nisu preživjele. Baka je tako morala prihvatiti i ulogu majke iako je bila vrlo mlada. U toj se ulozi dobro snalazila i u konačnici je s djedom dobila još 13 djece – ispričala je Howell.

Bila su to, tvrdi, teška vremena. Živjelo se skromno bez vode u kući.

– Djed je radio na željeznici i nije ga bilo cijele sedmice. Trebalo je nahraniti toliko usta pa bi baka svaki dan rano ustajala, naložila peć na drva, izašla i skupila jaja. Potom bi zaklala nekoliko kokoši, očerupala ih i ispekla. Znala je napraviti i keks te umak za meso, a sve to djeci za doručak, prije nego odu u školu – dodala je.

No,njena je baka, kako kaže, improvizovala i bila vrlo maštovita kad su nabavka, uzgoj i priprema hrane u pitanju. Puno toga je konzervirala kako bi sačuvala viškove, a znala je koristiti i lokalno ljekovito bile. Sve to znanje je s vremenom prenijela na svoju djecu, ali i na unuke…

– Čak je izrađivala poplune od krpa kako bi im zimi bilo toplije, jer je snijeg znao ulaziti u kuću kroz pukotine u zidovima. Ona se brinula za sve i nikad je nismo čuli da se na nešto žali – nastavila je.

Prema porodičnom stablu koji je napravila Cordelijina snaha Janice Taylor, Cordelia trenutno ima 623 potomka, uključujući 106 unučadi, 222 praunučadi, 234 pra-praunučadi i 37 pra-pra-praunučadi. Ipak, nisu dospjeli u Guinnessovu knjigu rekorda jer je tamo i dalje upisana porodica iz New Yorka s najviše živućih generacija, čak njih sedam(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje