Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aceton ne služi samo za nokte – evo gdje ga još možete primjenjivati

Preuzmite sliku

Aceton nije dobar samo u skidanju laka sa noktiju. Primjena acetona u domaćinstvu je višestruka, iako ga uglavnom koristimo samo za skidanje laka sa noktiju.

Ipak, ovo moćno sredstvo oporog mirisa i te kako vam može pomoći da riješite određene probleme na koje svakodnevno nailazite u vašem domu. Evo gdje je još primjena acetona moguća.

Čišćenje tastature

Stavite malo acetona na tufer ili komadić vate i oprezno prebrišite tastaturu ugašenog računara. Prvo isprobajte na maloj površini, da ne bi eventualno bilo neprijatnih iznenađenja.

 • Otklanjanje mrlja od čaja ili kafe

  Mrlje od čaja ili kafe nekada mogu biti veoma uporne. Zato na komadić vate sipajte aceton i protrljajte dok mrlja ne nestane. Poslije dobro isperite deterdžentom i vodom.

  Oprezno sa porcelanskim šoljicama kada je na njima nešto nacrtano, moglo bi vremenom da izblijedi ukoliko ponavljate ovaj postupak.

  Poliranje kožnih cipela

  Zvuči kao velika ludost, ali i te kako radi. Ako otkrijete male ogrebotine na svojim kožnim cipelama, možete ih otkloniti krpicom natopljenom acetonom, samo lagano prebrišite. Prije toga isprobajte na maloj površini.

 • Primjena acetona velika je kod čišćenja brijača

  Aceton ima i dezinfekciono dejstvo. Zato, nakon korišćenja brijača, potopite oštricu u aceton, neka djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.

  Uklanjanje naljepnica

  Vinjeta na staklu automobila, stara registraciona naljepnica ili dječje naljepnice na vratima često se tvrdoglavo drže. Skinite naljepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljajte acetonom.

  To najbolje djeluje na staklu. Na drugim površinama, poput drveta, prvo testirajte aceton da ne biste uništili površinu.

  Čišćenje pribora za šminku

  “Okupajte” beauty pribor u acetonu i temeljno isperite. Tako se smanjuje rizik od upala i bubuljica, što može da se desi kad koristite prljav pribor. (hellomagazin.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,