Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

7 pravila uz koja više nikada nećete reći: ‘Moram na dijetu’

Zdrava prehrana ne bi smjela biti moda, to bi trebala biti svakodnevica kroz svih 12 mjeseci u godini. No neodoljiva blagdanska trpeza i pred vas je sigurno stavila težak zadatak – pripaziti na prehranu. Ko ne bi nakupio nekoliko kilograma viška i pomislio “zamarat ću se s njima kasnije”…

Kvalitetno i zdravo jesti pritom čuvajući svoju liniju te biti spreman za one iduće blagdane itekako je moguće. Priroda je uvijek pametnija pa pripazite na namirnice koje uspijevaju u određenom godišnjem dobu.

Pridržavate li se ovih 7 jednostavnih pravila tokom cijele godine više nikada nećete reći ‘Moram na dijetu’:

1. Zimi se ne morate odreći ukusnih mesnih delicija i mirisnih kobasica.

‘Mnogi ne znaju da tradicionalna hrana sadržava i velike količine vitamina. Odlična izbor zimi bit će i kelj pupčar, kupus, kiseli kupus’, kaže nutricionistica Marija Andrijašević u prilogu InMagazina.

2. Nutricionisti poručuju – kako se ne biste morali detoksicirati nemojte se toksicirati. Tokom zime nikako ne zaboravite voće i nezaobilazne agrume koji su prisutni cijele godine poput narandža, grejpa i limuna.

‘Obično se kod njih najviše ističe velika količina vitamina C, međutim imaju i veliku količinu vlakana tako da su ta vlakna opet povoljnazbog toga što potiču probavu’, ističe Marija.

3. Proljeće obiluje zanimljivim namirnicama koje su nam potrebne. Izađite na pijacu i potražite mladi medvjeđi luk.

‘U proljeće jedemo hranu koja je živa, koja u sebi sadrži velike količine živih enzima, metabolizam se budi, organizam se budi tako trebamo i što više žive hrane’, ističe Marija.

4. Blagodati šparoge svi znamo, no dolaskom toplijih dana važno je i šta pijemo.

‘Ljudi su više o pokretu, zahtijevaju više tekućine, zahtijevaju više vode. Preporučila bih svakako na tašte ujutro 3 decilitra vode s iscijeđenim limunom’, poručuje Marija.

5. Maj je krajnje vrijeme da povećate unos beta karotena iz crvenkasto žutog povrća.

‘Tokom ljetnih mjeseci bakterije se lakše razvijaju te je potrebno jesti začinjeniju hranu zbog toga što ona djeluje na razvoj bakterija, odnosno antiparazitno’, otkriva Marija. Malo pomalo uvodite sezonsko voće i povrće. Ponuda je odlična: paprika, paradajz, feferoni…

‘Istaknula bih od sezonskog voća jagode, trešnje, višnje’, kaže Marija.

6. Što duže zadržite dobro raspoloženje s ljetnog godišnjeg odmora i planirajte svoje nadolazeće obveze, ali i prehranu.

‘Prema jeseni i zimi volimo jušnije jesti, gušće juhice, više su to krem juhe od gljiva, rajčice,… Bundeva je, recimo, jedna odlična namirnica zbog toga što ima blago alkalno djelovanje, tj. blago neutralizira organizam’, priča Marija, prenosi Zadovoljna.hr.

7. Nemojte dopustiti da vas bilo kakva promjena prehrane obeshrabri.

‘Kažu da je potrebno oko 28 dana da bi se stekla zdrava navika’, poručuje nutricionistica Marija Andrijašević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,