Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

50:20:30 – jednostavno pravilo koje će vas naučiti kako s novcem

Preuzmite sliku

Kako baratati s novcem uče nas od malih nogu. No, tempo života i navike življenja konstantno se mijenjaju, pa uštedjeti novac može biti pravi izazov. Čekanje plaće i ‘krpanje’ mjeseca s posljednjim kovanicama dobar su razlog za osvježiti znanje o metodama štednje.

U doba konzumerizma financijska dijeta mnogima ne pada lako, no promjenom potrošačkih navika iznenadit će vas porast mjesečnog budžeta. Štednja je jedna od onih dobrih navika koje kroz život mnogo znače. Zabluda je da samo ljudi s velikim primanjima mogu odvajati novac u ‘kasicu’. Ako razmišljate o štednji, a ne znate kako, 50:20:30 pravilo naučit će vas kako to učiniti lako. Kako bezbolno štedjeti i promijeniti pristup novcu, pročitajte u nastavku.

Kako odvajati novac?

Pravilo 50:20:30 lako je primjenjivo na svakoga, jer ne ovisi o visini primanja. Količina novca koji valja odvajati na stranu izračunava se po sistemu postotka. Ova metoda svakome pruža okvir unutar kojeg je potrebno sagledati vlastita primanja i troškove te odvojiti nepotrebno i  neophodnog kako bi budžet i štednja bili realistični. Za početak vam trebaju papir i olovka jer ćete u 3 kategorije razvrstati svoju financijsku sliku i napraviti okvirni budžet. Ovu računicu možete lako prilagođavati kako se i okolnosti te novčane prilike budu mijenjale. Neka vam ovo služi kao okviran princip u organizaciji troškova.

50%

Imati budžet znači mnogo više od samo plaćanja računa na vrijeme. Onaj koji je dobro isplaniran i realističan pruža bolji uvid u cjelokupan prihod i trošak za lagodan život bez ‘krpanja’ kraja s krajem. Novac zahtijeva odgovorno rukovanje, a ako vas od malena tome nisu učili, nikada nije kasno za bazične principe uspješne štednje. Prva kategorija zove se 50% i odnosi se na pola iznosa od vaših cjelokupnih primanja. U nju uključujete sve neophodno poput: računa, stanarine, hrane i prijevoza. Obratite pažnju na odvojeni iznos, a ne na pojedinačni trošak. Neki plaćaju visoku stanarinu, ali im je posao blizu pa ne troše na prijevoz dok drugi imaju niske troškove stanarine, ali im na troškove puta odlazi velik dio budžeta.

20%

Ova kategorija odnosi se na štednju. 20% od totalnih prihoda posvetite odvajanju na stranu. Novac koji štedite može biti za planiranu investiciju, plaćanje kredita, vraćanje duga ili jednostavno štednja za crne dane. Tek nakon što ste podmirili apsolutno sve troškove iz prve kategorije, odvojite svotu za štednju. S obzirom na zakone i plan za penziju, mnogima se čini prerano za razmišljanje o tome. No uz ovaj plan organizacije troškova u starijim danima bit ćete si zahvalni. Za krenuti štediti nikada nije prerano, a dodatan novac nikoga nije rastužio.

30%

Posljednja kategorija odnosi se na osobne troškove. Ovo je širok pojam i svakome riječ ‘osobno’ može predstavljati drugu ideju. 30% vašeg novca ostavite za lifestyle koji živite, a tu se ubrajaju nužni luksuzi koji podižu kvalitetu života. U to se ubrajaju odlasci u kafiće i restorane, dodatni mobilni paketi, vikend putovanja, garderoba i članarine za hobije. S obzirom na to da se životni stil svakoga od nas razlikuje, 30% možda će vam biti previše, a možda premalo. Ako vam ostane novaca, ubacite ih u kategoriju 20%, no nikako ne oduzimajte iz štednje nauštrb osobnih troškova. (journal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,