Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uklonite alergene u domu

Preuzmite sliku

Jedno od najmoćnijih sredstava protiv grinja su esencijalna aromatična ulja. Evo kako možete da napravite praktičan sprej koji će vam pomoći u borbi protiv ovih neprijatnih alergena.

Egipatski naučnici sa Univerziteta Aleksandrija došli su do veoma zanimljivog pronalaska: eterična ulja mogu biti od velike pomoći u borbi protiv nevidljivih ali opasnih grinja koje žive u posteljini, tepisima, namještaju i zavjesama u domu.

Da biste spriječili njihovo širenje i time suzbili izvor eventualnih alergija, najbolje je da koristite ulje eukaliptusa i karanfilića.

Napravite sami sprej protiv grinja. Za prirodni sprej protiv grinja na jedan litar vode dodajte 20 kapi odabranog ulja i promiješajte u prskalici. Sprej možete koristiti na mebliranim dijelovima namještaja koje ne možete da perete, savjetuje Oslobođenje.

Za posteljinu, presvlake i druge predmete koje često perete koristite ulje tako što ćete po nekoliko kapi dodati u dozu deterdženta prije nego što ga sipate u mašinu. Za uništavanje grinja u tepihu sipajte u sodu bikarbonu 10 kapi esencijalnog ulja i kroz sito polako pospite po cijelom tepihu. Sačekajte oko pola sata, pa usisajte.

Zašto grinje predstavljaju veliki problem?

Grinje su male pošasti zaslužne za većinu alergija. Doslovno ih ima na milione. Nalaze se svugdje gdje se taloži prašina. Tokom života grinje mogu dobiti i 200 puta veću tjelesnu težinu od početne. To je loša vijest za nas jer grinje mogu izazvati niz zdravstvenih tegoba i alergijskih reakcija, kao što su poteškoće s disanjem, kašalj, začepljen nos, svrbež i suzenje očiju.

Grinje također mogu imati štetan učinak na vaš san jer se zbog njih možete često buditi usred noći. Iako je doslovno nemoguće riješiti se svih grinja iz doma, postoji nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti kako biste drastično smanjili njihov broj i neutralizirali njihovu prijetnju. Redovno perite posteljinu, nabavite antialergijski madrac i plahtu, riješite se jastuka i popluna punjenih perjem, kontrolišite temperaturu i vlažnost sobe, savjetuju stručnjaci. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,