Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je grupa mladića u Tuzli maltretirala malog dječaka?

malac-nagovaranje-morbidno1
Preuzmite sliku

Popularno

Mišnjenje struke o slučaju dječaka koji se “nesvjesno” izložio velikoj opasnosti…

malac-nagovaranje-morbidno1Nakon što smo objavili članak sa video zapisom, na kome grupa mladića nagovara malog dječaka da zaustavlja saobraćaj, automobile, kamione, autobuse, da radi sklekove, udara djevojke po stražnjicama pa čak i da pokazuje spolni organ zaustavljenim vozilima, prilikom čega se dječak izložio velikoj opasnosti.

Kolege sa Radio Televizije Slon zatražili su mišljenje struke šta je ustvari navelo maloljetnika na ovakvo ponašanje?

Sporni snimak, na kome se maloljetni dječak dovodio u situacije opasne po život, nastao je ispred Saobraćajno-Mašinske škole u Tuzli pa se pretpostavlja da su to snimili upravo učenici ove škole.

Sve dječakove aktivnosti prisutni su pratili sa velikim oduševljenjem uz smijeh te iznošenje prijedloga šta sve treba da uradi.

Oni koji su napravili taj snimak očigledno nisu bili svjesni posljedica koje takvo ponašanje može izazvati, bitna im je bila samo zabava. Ovakvo ponašanje je karakteristično za mlade u periodu adolescencije koji žive u porodicama u kojima su narušeni međusobni odnosi, kaže dr. Džemal Šestan psiholog u Domu zdravlja Tuzla.

dzemo setanU tom procesu razvoja adolescentnog postoji određena nestabilnost, nesigurnost, također postoji potreba za važenjem, da se pokažu na jedan način moćniji u odnosu na slabije“, objašnjava dr. Šestan.

Ako je u porodici naglašena agresivnost onda to može da kod adolescenata stvori napetost koja se može ispoljiti i na ulici u susretu sa nemoćnim osobama, kaže doktor Šestan. On dodaje da „kod učenika koji pokazuju slabije učenje u školi javljaju se konflikti sa nastavnicima, dolazi do pojave agresivnosti, do ponašanja koja su delinkventna, problematična, asocijalna“.

Sve češće pojave delikventnog ponašanja kod djece pokazuju da školski proces ima sve manje uticaja na njihovo ponašanje.

Škola jeste važna i može učiniti mnogo, dobila je jednu novu ulogu, ali sama bez saradnje porodice pa i cijele društvene zajednice, svih odgovornih faktora, sigurna sam ne može učiniti puno“, smatra stručna savjetnica u Pedagoškom zavodu TK Ankica Grgić-Mišković.

Da bi izbjegli osjećaj manje vrijednosti, mladi bi se trebali angažovati na sportskim aktivnostima gdje bi se osjećali važni, i tako ne bi imali potrebu za dominacijom nad slabijim od sebe, ističe doktor Šestan.

Vezani tekst: Morbidno: Učenici Mašinske škole u Tuzli nagovarali dječaka da zaustavlja saobraćaj i pokazuje spolni organ (VIDEO)

Tuzlanski.ba / RTV Slon

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: