Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na ulicama Tuzle automobil koji plijeni pažnju a oduzima dah (FOTO)

auto ajkula
Preuzmite sliku

Popularno

Citroenov model iz davne 1965. godine, popularna “Ajkula” danas je krasila ulice Tuzle.

auto ajkulaPrelazeći raskrsnicu kod Cipelića primjetili smo kako slučajni prolaznici pa tako i vozači na semaforu gledaju u samo jednom pravcu, brzo smo shvatili da je njihovu pažnju privukao jedan “Oldtimer” sa tablicama grada Splita.

Potrudili smo se da saznamo više informacija o ovom zaista prelijepom automobilu i iste podijelimo s vama.

Naime, radi se o Citroenovom modelu planetarnoj popularnoj “Ajkuli” koja je proizvedena 1965 godine. Ovo je bio ujedno i prvi automobil na svijetu u koji je ugrađena hidraulika. Prva Ajkula proizvela se još davne 1955 godine. Nakon što je puštena u prodaju prvog dana doživjela je veliki uspjeh sa brojem od 15.000 prodatih modela.

Veliki uspjeh “Ajkula” je zabilježila u SAD-u, i upravo ova koju vam predstavljamo uvezena je iz Amerike prije 10-ak godina. Svoju generalnu restauraciju doživljela je 2006 godine i od tada pa sve do danas nije imala nikakav kvar.

Sve ove informacije s velikom zadovoljstvom dala nam je osoba koja je najzaslužnija za nevjerovatn izgled automobila koji ima “samo” 47 godina.

Dugo vremena se moj otac i ja bavimo restauracijom automobila, ali Ajkule su nam specijalnost. Mogu slobodno da kažem kako smo ih do sada preko 100 restaurirali a vlasnici su bili iz raznih zemalja. Mislim da ih trenutno u Bosni i Hercegovini ima oko desetak registrovanih i ispravnih koje su u voznom stanju, ali sigurno da ih po garažama neispravnih ima još više” rekao je za Tuzlanski.ba Emir Pandur, te dodao:

Zaista sam vozio veliki broj automobila ali sigurno da je Ajkula jedno od najudobinjih automobila koje se ikad proizvelo ako ne i najudobnija” dodao je Pandur.

ajkula-tz

Ajkula sa slike ima 1.900 kubika čak 90 konjskih snaga, četri brzine i troši “samo” 20 litara benzina na 100 kilometara. Na pitanje koliko je potrebno vremena da se uradi ovakva jedna detaljna restauracija, Emir nam je rekao:

To prije svega zavisi od stanja u kojem se auto nalazi prije restauracije, ali hajde da kažemo da je potrebno između 3-6 mjeseci, jer konkretno kod “Ajkule” koja je sva na šarafe automobil se kompletan rastavi i svakom dijelu posveti se posebna pažnja” istakao je Emir Pandur – Production Manager DSP –Technik-a.

Najviše od svega nas je zanimalo kolika je tržišna cijena ovakvog jednog modela, Emir nam je rekao da se Oldtimeri “Ajkule” kreću negdje između 15.000 i 18.000 eura. Međutim, krug po gradu i fotografisanje bilo je besplatno. Vlasnik ovog prelijepog automobila je Emirov dobar prijatelj koji živi i radi u Splitu.{igallery id=”1988” cid=”141” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”20”}

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: