Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Idi bolan umij se, okupaj se, poslušaj me, operi se dole… (VIDEO)

damir niksic
Preuzmite sliku

Popularno

Idi bolan umij se, okupaj se, okupaj se, idi bolan umij se poslušaj me, poslušaj me, idi bolan umij se, okupaj se, poslušaj me, operi se dolje…

damir niksicJako zanimljiv i neobičan video pojavio se na YouTube servisu prije desetak dana, video je postavio Damir Nikšić bosanskohercegovački konceptualni umjetnik (rođen 6. decembra 1970. godine Brezovo Polje kod Brčkog).

Ovog umjetnika na našem portalu prvi put smo predstavili nakon predsjedničkih izbora u SAD kada je Damir snimio pjesmu posvećenu američkom predsjedniku Obami: Bosanac posvetio pjesmu Obami: “Nema frke, nema drame dok je nama našega Obame” (VIDEO)

Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo.

U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti.

Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Živi i radi u Stockholmu i Sarajevu.

Šta je bila inspiracija za snimanje ovog videa i koji je njegov cilj pogledajte u opisu videa koji je napisao ovaj umjetnik:

OVAJ VIDEO GLEDATE PO SOPSTVENOM IZBORU I NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. POSLIJE GLEDANJA NEMA KAJANJA !!!

Kulturni fundamentalizam” je antiteza “kulturnom elitizmu” iako djeluje u istom pravcu – u pravcu promocije i treninga lične kulture, u smjeru kultiviranja građana. “Kulturni fundamentalizam” nije elitistički jer ne nastoji odvojiti se od lokalnih domorodaca, izgraditi kulturu elite. Kulturni fundamentalizam terorizira domoroce elementarnom kulturom – udara ih među oči, pravo u tamno srce prašume Perućice, u srž kolektivnog nesvjesnog, i tamo nastoji stvoriti, iskovati, oblikovati naviku, arhetip kulturnog ponašanja koristeći primitivne (ja volim reći “elementarne”) psihotične efekte, mantre, rituale, jednom riječju – primitivnu tehniku odgoja koja se je tradicionalno koristila na ovim prostorima i na koju lokalni gen najbolje reaguje. Ovo je, dakle, tradicionalna tehnika usađivanja centimetra elementarne pameti u glavu BH domorodaca na koju oni ponajbolje genetski reaguju.

“Kulturni fundamentalizam” stoga ne gradi niti obećava kule i gradove, visoku umjetnost, već uspostavlja osnovni, elementarni red i kulturu življenja među domorocima Bosne i Hercegovine. Kulturni fundamentalizam izlazi u susret prosječnom domorocu na primordijalan i praktičan način – na njegovom, fundamentalnom nivou.

Kao “kulturni fundamentalisti” moramo insistirati na elementarnim stvarima, djelovati populistički, popularizirati kulturu, kulturu življenja u zemlji primordijalizma i to jezikom koji ovdašnji domoroci razumiju. Ovaj video je koncipiran kao zvanični promotivni video u svrhu kampanje promocije kulture življenja u BiH i rađen je za mase.

Kao “Kulturni fundamentalista” smatram da bi ovaj video, ako bi se emitovao do 130 puta tokom dana na državnoj, entitetskim i privatnim televizijama – uspio hipnotisati mase da se počnu ponašati u skladu sa instrukcijama. Nije isključeno da bi uz pomoć ove video-masaže mogla biti inducirana, pa čak i proraditi neka izvjesna savjest kod domorodaca.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: