Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Emotivna priča: Optimistična pjesnikinja a tek onda djevojka oboljela od cerebralne paralize (VIDEO)

fikreta-karic
Preuzmite sliku

Popularno

„Karakter se ne može razviti kroz lakoću i mir. Jedino kroz iskušenje i patnju duša se može ojačati, vizija pojasniti, ambicija inspirisati i uspjeh postići” Hellen Keler.

fikreta-karic

(Prije nego što pročitate ovaj članak toplo vam preporučujemo da pogledate prvi video zapis u prilogu, isječak iz Fikretine autobiografske knjige “Djevojka sa bisernom suzom”)

Fikreta Karić pjesnikinja, svakodnevno odnosi velike i male životne pobjede, pobjeđuje na raznim turnirima života, krči put kroz surovu svakodnevnicu sa osmijehom na licu a njen optimizam i vedra narav pobjeđuju sve životne nedostatke koje posmatra kao poklon i životno iskušenje:

„Ja sam u početku života cerebralnu paralizu posmatrala kao neku zvijer, željela sam je svakim danom otjerati od sebe, kako je vrijeme prolazilo i kako sam ja spoznala da je Allah najveći onda sam cerebralnu paralizu prihvatila ne kao nedostatak, nego kao najveći poklon od Allaha, jer svi znamo Allah kada nas voli onda nas stavi na iskušenje i zbog toga sam ja sretna i zadovoljna sa svojim životom…”

Do marta 2013. godine Fikreta Karić mora skupiti 6000 KM. Kako bi sebi priuštila liječenje Fikreta je prodajom svojih knjiga skupila jedan određen dio novca. Do sada nije pokrenuta niti jedna humanitarna akcija za pomoć ovoj talentovanoj i nadarenoj pjesnikinji, stoga ispred redakcije Tuzlanski.ba molimo sve naše čitatelje da koliko su u mogućnosti pomognu Fikreti u nastojanju da prikupi navedeni novac (Karić Fikreta – br. partije tekućeg računa 1321802000238908 NLB tuzlanska banka)

fikreta12

Poezija je njana velika ljubav!

Fikreta Karić rođena je 4. marta 1989. godine u Doboju. Svoje pjesme objavljuje u podlistku za djecu „Ammar” magazina za ženu i porodicu „ Bosanska Sumejja”.

Prvu zbirku pjesama „Moj snovi” objavila je 2008. godine, nedugo zatim, tačnije 2010. godine objavila je i drugu zbirku pjesama „Stihovi moje duše”. Smatra da su te dvije zbirke zapravo njen pečat kojim je potvrdila da i osoba sa posebnim potrebama može uspjeti u životu.

Promocije knjiga održane se u raznim gradovima Bosne i Hercegovine kao što su. Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Kakanj, Visoko, Srebrenik i mnogi drugi gradovi.

U slobodno vrijeme se prijavljuje na razne literalne konkurse iz kojih je do sada osvojila mnoge diplome i priznanja. Fikreta je također dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti.

Na manifestaciji „Mošus Pejgamberov” 2008. godine Fikreti je akademik Nedžad Ibrišimović poklonio svoj roman „Vječnik”.

Početkom 2012. godine izašla je i njena treća knjiga tj. autobiografski roman “Djevojka sa bisernom suzom.”

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: