Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zvornik: U potragu za Beucom uključili se i slovenački ronioci

Preuzmite sliku

U potragu za Andrejem Beucom (34) iz Krškog, koji je prije tri dana nestao u rijeci Drini, nakon skoka sa mosta u Zvorniku, od danas se uključila i ekipa slovenačkih ronilaca.

Ekipa iz Slovenije počela je danas da pretražuje Drinu ispod mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Devet ronilaca, tri čamca

Komandir Spasilačke vodne službe Slovenije Marko Šainović rekao je novinarima da su ronioci iz Slovenije došli da pomognu potragu za Beucom, koji je nestao nakon skoka u Drinu 7. augusta.

“Stiglo je devet ronilaca sa tri čamca i potrebnom opremom. Svi smo iskusni i bavimo se ovim poslom više od 20 godina”, rekao je Šainović.

On je dodao da je ovoj ekipi Drina malo poznata, tako da su prvo pogledali karte ove rijeke.

“Upotrijebićemo sonare da nam pomognu u pretrazi mogućih mjesta. Posao će otežavati i mutna voda, pa moramo ići opreznije, a to znači i sporije”, naveo je Šainović.

On je dodao da će slovenački ronioci ostati u Zvorniku najmanje dva dana, ali je izrazio nadu da će pronaći Andreja i da će pretraga biti završena i ranije.

Smanjen protok vode

U pretrazi učestvuju i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik, a uskoro će im se pridružiti članovi ronilačkih klubova TRB iz Bijeljine i Nemo iz Brčkog.

Hidroelektrana Mali Zvornik smanjila je protok vode kako bi olakšala roniocima i vatrogascima pretraživanje Drine i priobalnog pojasa.

Andrej Beuc nestao je 7. avgusta, nakon skoka u Drinu sa mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, sa visine od 20 metara. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje