Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvizdić: BiH nije dala dozvolu za gradnju Pelješkog mosta

U Dubrovniku je održana svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovora za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 miliona eura, od čega se sredstvima Evropske unije sufinansira 85 posto, dakle s 357 miliona eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknao je kako se most gradi i s punim uvažavanjem BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je kazao da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi. Iz Kabineta Zvizdića danas za su novinsku agenciju Patria izjavili:

“Predsjavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i dalje ostaje pri izjavi da u vrijeme njegovog mandata, Vijeće ministara BiH nije izdalo bilo kakav akt kojim se ‘odobrava’ izgradnja Pelješkog mosta.”

Eksperti upozoravaju da gradnjom Pelješkog mosta BiH gubi pravo izlaza na otvoreno more, što se direktno tiče suvereniteta BIH i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, shodno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina, i Hrvatska. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje