Utorak, 21. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvizdić: BiH ima najveći izvoz od svih zemalja u regionu, najbolje pozicioniran TK

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Denis Zvizdić obraćajući se na javnoj tribini ove stranke, koja je sinoć održana u Tuzli poručio je da je SDA najjača, najorganizovanija i najdržavotvornija stranka u BiH, a da su Bošnjaci vezivno tkivo BiH.

Podsjetivši na put SDA od njenog osnivanja do danas, kazao je da je SDA nastala kao ideja, kao potreba Bošnjaka i svih onih koji vole BiH da imaju jednu državotvornu stranku, koja će braniti ideju Bosne.

-SDA je nastala kao potreba bošnjačkog naroda za jednakopravnošću i mogućnošću da iskaže svoju potrebu za slobodom i za nezavisnošću svoje države – istaknuo je Zvizdić.

Osvrnuo se na pravce SDA, među njima i na poziciju bošnjačkog naroda.

-Tu su bitne dvije stvari, dva paralelna procesa -politički i ekonomski. U političkom smislu bošnjački narod je zahvaljujući SDA dobio politički suverenitet, postao je politički narod. To je najvažnija tekovina u političkom funkcioniranju stranke i u praksi, i u teoriji – kazao je Zvizdić.

Upoređujući BiH sa većim i razvijenijim zemljama, u kojima postoje tek po dvije političke partije, rekao je da u BiH, u kojoj živi dva miliona Bošnjaka, ima 185 političkih partija, što ima za cilj, kako je naveo, da se razjedine Bošnjaci, da im se oslabi snaga.

Govoreći o ekonomskim parametrima u BiH, ustvrdio je da je najvažniji makroekonomski problem ove države rješavanje pitanja otvaranja novih radnih mjesta, te da procesi koji se na to odnose idu u dobrom pravcu i pozitivnom smjeru.

Po njegovim riječima svi ekonomski parametri rastu, izvoz BiH je najveći u regionu, rast bilježi prerađivačka industrija preko 6 posto.

BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta s najvećim brojem porasta turističkih posjeta, istaknuo je Zvizdić, dodavši da svi navedeni parametri BiH najbolji su na području TK.

Poručio je da će SDA nastaviti djelovati u smjeru EU i NATO integracija, na čemu je, kako je naveo, u posljednje tri godine dosta učinjeno.

Potpredsjednik SDA, i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić naglasio je u svom obraćanju na tribini da od Dejtona do danas BiH nije bila u težem i složenijem političkom trenutku.

Mišljenja je, da je BiH pred novim izazovom, jer je, po njegovoj ocjeni na sceni atomizacija i rastakanje ‘bošnjačkog političkog bića’, ukazujući na formiranje novih političkih stranaka, koje su proizašle iz SDA.

Ocijenio je da se najveći udar u tom smislu na SDA događa upravo na području TK.

Na ovoj tribini obratio se, između ostalih i ministar za boračka pitanja FBiH, Salko Bukvarević, koji je govoreći o rezultatima rada Federalne vlade istaknuo da ova vlada nastavlja s realizacijom Reformske agende, koja je, kako je rekao, 80 posto nastala u krilu SDA.

Vlada FBiH nastavlja s projektima ravnomjernog razvoja i jačanja privrede, sa programima zapošljavanja, naglasio je Bukvarević, dodavši da je TK šampion u zapošljavanju među kantonima, sa kako je rekao, više od 15.000 novih radnih mjesta.

Na javnoj tribini, koju je organiziralo Povjereništvo GO SDA Tuzla i KO SDA TK obratio se i predsjednik Povjereništva KO SDA TK, Amir Fazlić, predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla, Hazim Rančić, predsjednik AM SDA BiH, Salko Zildžić, predsjednica Povjereništva AŽ SDA Tuzla, Jasna Hadžiselimović i predsjednik Povjereništva OO SDA Banovići, Bego Gutić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,