Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji su vaši urođeni talenti?

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada zapitali koji su vaši urođeni talenti? Postoji način da ih izmjerite i to testiranjem baziranom na neurofeedbacku koji mjeri pet urođenih talenata: matematika, verbal, kreativnost, muzika i sport.

Mjerljive su i ostale kategorije kao što su samosvjesnost, emocionalna inteligencija i emotivnost kao važni faktori u donošenju svakodnevnih odluka. Kako mjerenje izgleda, za Novi dan su pojasnili i pokazali Adisa Šuvalija, certificirani Verbatoria expert, ali i Staša (9) i Sergej Popara (12) koji su testirani na telente.

Sjajnu uvertiru u priču ponudili su mladi kojima je test ukazao na njihove talente koje bi trebali osluškivati i pratiti. Staša je kroz testiranje otkrila da je dobra za matematiku, logiku, muziku i da je hiperaktivna, a njen brat Sergej otkrio je da je kreativnost njegova jača strana, te oboje priznaju da toga ranije nisu bili pretjerano svjesni.

“Kroz Verbatoria test otkrivamo šta su to najrazvijenije strane, odnosno talenti kod ljudi. Verbatoria test nudi terstiranje iz pet različitih oblasti: verbalna strana, logika i matematika, kreativnost, muzika i sport. To je vrsta interaktivnog testa i zato djeci nije dosadno – ne radi se o testu inteligencije. Za svaku oblast ponuđena je različita vrsta zadataka, igra se, sklapaju se instrumenti, crta se. Sva čula rade i emocije su jako uključene. Tokom rješavanja testa ključni su njihovi percepcija i način razmišljanja, jedan test traje 20 minuta i svo vrijeme se obavlja interaktivno”, pojasnila je Adisa Šuvalija, certificirani Verbatoria expert.

Može li se prevariti sistem?

Šuvalija pojašnjava kako sa ovim sistemom zapravo nema pogrešnih odgovora.

“Kada stavimo mali prenosni uređaj na čelo, počinje snimanje metodom neurofeedback-a moždanih podražaja, odnosno vibracija. Ne možemo prevariti mozak, dok ispitanik razmišlja, primjerice o matematici, senzor će snimati njeno ili njegovo razmišljanje. Nakon 20 minuta snimanja, senzor vraća informacije koje su nama razumljive. Dobijemo izvještaj na sedam stranica. Kroz izvještaj se dobije i lista predmeta kroz koje možemo shvatiti da li pašu djetetu i po nivou razumijevanja i po nivou pamćenja, ili nam ukazuje na to da bismo trebali neke stvari promijeniti, barem po pitanju podučavanja.” To je roditeljima posebno važno, dodaje.

Dodaje i to da bi se ovakvi testovi itekako mogli iskoristiti i u obrazovnim sistemima.

“U brojnim drugim zemljama se i koristi, a ovo je po prvi put slučaj u BiH. Mi nailazimo na pozitivne reakcije i potpisali smo sporazum o saradnji sa internacionalnom školom School and School, koja svoj rad bazira upravo na otkrivanju talenata djece”, dodaje.

Testiranje odraslih osoba

“Posebna oblast testa je ona koja pokazuje koja ste vrsta lidera, što je posebno interesantno za osobe zadužene za zapošljavanje ljudi”, dodaje Šuvalica, ali naglašava i to da je zapravo najteže je testirati odrasle osobe.

“Taj test se ustvari zove ‘ko sam ja’ i ljudi znaju biti razočarani ako kasno otkriju neki talenat ili misle da bi bili uspješniji da su išli u nekom drugom pravcu. Međutim, dobra strana testa je to što otkriva i predlaže ono što biste trebali raditi u slobodno vrijeme”, naglasila je naša sagovornica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,