Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žmigavci rade u kontra smijeru: Vatrogasna vozila sa preko 30 nedostataka plaćena dva miliona KM

Preuzmite sliku

Javno preduzeće Autoceste FBiH nabavilo je dva vatrogasna vozila koja su isporučena 27. avgusta 2020. godine u vrijednosti od 1.796.800 KM bez PDV-a, ali do dana današnjeg nisu čak ni registrovana, piše Novinska agencija Patria.

Interesantno je da su vozila avansno plaćena u iznosu od čak 70 posto, a do sada je sve isplaćeno, no vozila su još uvijek neispravna, bez opreme i nadogradnje i neregistrirana.

Ova sumnjiva nabavka uspjela je iz drugog pokušaja. Naime, prvi put su se javila četiri ponuđača, a među kojima je bio i Flammifer Hrvatska i Pastor Mostar. Tada su ponudili cijenu od 1.300.000 KM bez PDV-a. No jeftiniji je bio zagrebački Cigler s ITC-om iz Zenice. U danu dodjele ugovora Cigler je odustao.

Nakon toga raspisan je novi tender gdje se javio jedan ponuđač Pastor Mostar i Flammifer Hrvatska sada s cijenom od 1.796.800 KM s kojima je na kraju i potpisan ugovor.

Stručno lice koje je vodilo tender bio je Dario Ćuže, tehničar koji nema niti dana rada u vatrogastvu, a nema ni položen stručni ispit za vatrogastvo. Imenovan je i u Komisiju za pregled dokumentacije, a čak ne postoji ni zapisnik o primopredaji vozila.

Ćuže je inače desna ruka Marina Jelčića, izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP Autocesta. Jelčić je kadar HDZ-a BiH i suvereno vlada javnim nabavkama u JP Autoceste FBiH uz aminovanje generalnog direktora Adnana Terzića (SBB).

„Prilikom primopredaje vozila uočeni su veliki nedostaci na vozilima koji do danas nisu otklonjeni i nisu registrovana vozila. Radi se o specijalnim tunelskim vozilima, a važno je istaći da navedeni ponuđač do sada nije nikada ovakva vozila izrađivao. Ovo je jednostavno u najmanju ruku sumnjiva tenderska nabavka“, kaže nam izvor iz Autocesta.

Iz ovog Javnog preduzeća nikada nisu odgovorili na upite Patrije, a saznajemo da je Terzić dobio pismo radnika u kojem su navedeni svi nedostaci vozila.

U video materijalu do kojeg je Patria došla prikazano je o kakvim se vozilima radi. Naime, kada upalite prednji lijevi žmigavac, nazad se pali desi, i obrnuto. Voda konstantno curi iz vozila, nedostaje kamera na daljinsko upravljanje iz tehničke specifikacije navedenog ugovora…

Na oba vozila ustanovljena su po više od 30 nedostataka. Između ostalog utvrđeno je da zaštitna mreža za hladnjak motora nije adekvatna te je potrebno ugraditi otporniju i jaču zaštitu. Čak nedostaju i cijevi za usis pjenila iz vanjskog izvora. Vozilo u stanju mirovanja pušta zrak na cijevima koja su na kompresoru za punjenje sistema vozila zrakom.

O svim nedostacima mailom je upozoren Dario Ćuže, kao i izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje Marina Jelčića i šefa upravljanja, nadzora i sigurnosti saobraćaja Ivan Zelenika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovako nešto dešava i zašto Terzić šuti. S obzirom na to da Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić odana HDZ-u kojeg vodi Dragan Čović, a da Terzić dozvoljava ‘mutne’ radnje u JP Autoceste kadrovima HDZ-a jasnije je zašto godinama istražni organi ne provjeravaju sve javne nabavke, iako su prijave poslane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje