Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nas očekuje natprosječno toplo ljeto?

Preuzmite sliku

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti i tropskim područjima u maju i junu ćemo zbog toplih mora imati natprosječno toplo ljeto, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

 • – Temperature vazduha i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promijena a to ima veliki uticaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padavina – rekao je u izjavi glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

  WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog ostrvlja.

  Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu. (nezavisne.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,