Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaimović: Vakufska direkcija IZ-a u BiH realizirala više od 150 veoma važnih projekata

Preuzmite sliku

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine planira završetak brojnih velikih projekata, uključujući objekat Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH u Sarajevu, a istovremeno započinje mnoge druge projekte značajne za širu društvenu zajednicu, izjavio je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zaimović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vakufska direkcija je ove godine planirala svoje redovne kao i vanredne aktivnosti. Što se tiče redovnih aktivnosti, to je posao na zaštiti i unapređenju vakufa, revitalizaciji vakufa. Od projekata posebno želim naglasiti završetak velikih projekata značajnih za društvo i Islamsku zajednicu, a prije svega objekat Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji Vakufska direkcija i Rijaseta Islamske zajednice realizira zajedno sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turkiye. Od velikih projekata koje ove godine završavamo je u agresiji porušena džamija Arnaudija čiju ponovnu izgradnju privodimo kraju i nadamo se da će ove godine i ona bit otvorena kao i Kizlaragina džamija u Mrkonjić-Gradu. Također, među velikim projektima su i dovršetak Islamskog centra ‘Sultan Ahmed’ u Zenici, zatim Centar za obrazovanje u Doboj-jugu. Želim istaknuti i Sinan-begovu džamiju u Čajniču koja je također pri samom kraju”, kazao je Zaimović.

Kako je rekao, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, osim što završava brojne projekte, istovremeno započinje mnoge velike projekte.

Ove godine planiramo započeti izgradnju Sahat-kule u blizini Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci. Zatim, Dugalića džamija u Nevesinju, nekoliko centara širom Bosne i Hercegovine i druge važne i velike vakufske projekte i objekte širom BiH. Vakufska direkcija, kao ustanova koja na neki način predvodi revitalizaciju vakufa, inicira i realizira brojne važne projekte”, rekao je Zaimović, dodajući da je jedan od tih projekata i izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli, namijenjene za smještaj mališana koji su u procesu liječenja od raka i njihovih roditelja.

Vakufska direkcija je inicirala i pomogla Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka da započne ove godine veoma važan projekat, a to je izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli, nakon što je pomogla istom ovom udruženju da sagradi jedna takav objekat i u Sarajevu na lokaciji Jezero. Ove godine također planiramo započeti i restauraciju Morića hana, jednog od nacionalnih spomenika Sarajeva i ukrasa Baščaršije, veoma važnog kako za Islamsku zajednicu tako i za šire društvo”, kazao je.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je u proteklom periodu realizirala više od 150 veoma važnih projekata za cijelu društvenu zajednicu.

“Među tim projektima su i vjerski objekti, džamije. Vakufska direkcija je do sada učestvovala u izgradnji ili obnovi oko 60 do 80 džamija. Mi smo jedna od ustanova Islamske zajednice u BiH koja je radeći na realizaciji obnove u agresiji porušenih objekata obezbijedila velika materijalna sredstva. Mi smo institucija koja, ne samo da obnavlja vakufe nego smo doprinijeli ovom društvu tako što smo obezbijedili nekoliko stotina miliona KM kako bi naše firme radile, kako bi se ovoj državi plaćao porez i kako bi porodice radnika koji realiziraju ove projekte živjele od toga. To je veliki doprinos Islamske zajednice u BiH. Mi trenutno realiziramo oko 20 projekata širom Bosne i Hercegovine i na njima radi 15 naših firmi”, istakao je Zaimović.

Napomenuo je da sarađuju sa mnogim institucijama i organizacijama iz prijateljskih zemalja kao što su Turkiye, Kuvajt, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, kao i sa bosanskohercegovačkom dijasporom, te je posebno pohvalio dobru saradnju sa organizacijama iz Turkiye.

“Mi smo veoma zadovoljni saradnjom s njima. Našli smo zajednički interes, a to je oživljavanje i restauracija kulturne baštine i materijalne baštine koja se ogleda u arhitekturi, odnosno u oživljavanju i obnovi vakufskih i vjerskih objekata iz perioda kada su Osmanlije upravljali u Bosni i Hercegovini. Obnavljanjem tih objekata, mi ustvari obnavljamo našu zajedničku historiju. Također, obnavljajući te objekte, mi time obnavljamo i dokaz našeg viševijekovnog postojanja i da smo autohtoni narod na ovim prostorima”, rekao je Zaimović, dodajući da osim sa Generalnom direkcijom vakufa Turkiye sarađuju i sa drugim turskim organizacijama, poput Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Diyaneta.

“Ovom prilikom želio bih da zahvalim Republici Turkiye, a zatim Generalnoj direkciji vakufa Turkiye koja je s nama dosad realizirala projekte u vrijednosti preko 70 miliona KM, to je značajan iznos i nadam se da ćemo ovu saradnju nastaviti i ubuduće”, kazao je Zaimović.

Također je istakao da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH želi animirati javnost o potrebi povrata bespravno oduzete imovine u proteklim društveno-političkim sistemima.

“Smatramo da oko zakona o restituciji, koji još čeka na ministarskom vijeću, treba da se pokrenu određene procedure kako bi u konačnici taj zakon bio donesen i kako bi se prema svim vjerskim zajednicama ispravila historijska nepravda koja je prema njima učinjena i izvršili povrat svoje imovine i stavili tu imovinu u funkciju općeg dobra”, rekao je Zaimović, napominjući da je vakuf trajno dobro koje traje do Sudnjeg dana, odnosno posljednjeg suda koji u eshatološkim religijama predstavlja vjerovanje u posljednji i konačni sud koji će biti na kraju historije.

Vakuf označava dobro koje neka osoba (vakif) svojevoljno izdvoji iz svoje imovine, predajući je Allahu, dok prihodi ili svrha vakufa služe ljudima. Vakuf nije propisan niti naređen Kur'anom, ali na njega podstiče sam poslanik Muhammed. Vakuf je također sredstvo za napredak u ekonomskom, kulturnom, društvenom i civilizacijskom pogledu nekog društva.

Vakufska direkcija je kao jedna od ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obnovila svoj rad Odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 14. juna 1996. godine, i danas je u njenoj nadležnosti bavljanje i upravljanje vakufima u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje