Ponedjeljak, 27. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Washington: Crnadak na sastanku ministara globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela Pompea, učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan danas u Washingtonu.

Sastanak je otvorio državni sekretar Pompeo, a diskutiralo se o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli sigurnosti u ovim državama. Također je izvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, ministar Crnadak je informirao o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIL-a, naglasivši da će kao dio Globalne koalicije BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL.

Ministar Crnadak je naglasio da čvrst koncenzus postoji u BiH oko učešća BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i takozvane Islamske države, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Podsjetio je na konkretne korake koje je BiH poduzela u ovoj oblasti kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju financijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim snagama (ANDSF) za razdoblje 2020-2024 i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak se u Vašingtonu sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm. Teme sastanka dvaju ministara vanjskih poslova bile su evropske integracije BiH i bilateralna suradnja dvije zemlje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,