Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Voda opkolila domaćinstva u Prijedoru, u Kostajnici krenula i klizišta (FOTO)

Voda je i sa jedne i sa druge strane došla kućama, a šta će biti dalje – to niko ne može znati, rekla je Jovanka Došenović, mještanka prijedorskog naselja Tukovi, u kojem su poplavljeni brojni stambeni objekti.

“Vidim da je komšijama koje su malo niže voda ušla skroz u dvorište i samo mogu reći da smo u strahu nakon svega što smo preživjeli 2014”, rekla je Došenovićeva.

Kako se uvjerila ekipa “Nezavisnih” na terenu, pojedina domaćinstva koja se nalaze uz obalu Sane u potpunosti su odsječena, te im se ne može prići.

Put Prijedor – Bišćani je zatvoren, a Sana je na tom dijelu u potpunosti prekrila polja i put, te prešla s druge strane ceste.

Hašim Duratović, mještanin Tukova, rekao je da je rijeka prepriječila put, te da su domaćinstva koja se nalaze s druge strane odsječena.

“Izlile su se Sana i Crna Jaruga i prišle kućama te zaplavile domaćinstva koja se nalaze s druge strane”, kazao je Duratović.

Situacija je slična i u centru Prijedora, u naselju Stari grad gdje se izlio Berek, koji, kako kažu građani Prijedora, tokom ljepšeg vremena bude običan potočić.

“Sana je napunila Berek, koji se izlio ovdje u Starom gradu. Berek preko ljeta bude toliko plitak da gotovo presuši, a juče se bio izlio u park i ni klupe se nisu vidjele. Strašno je to bilo vidjeti”, rekla je jedna penzionerka iz Prijedora.

Mještanka naselja Raškovac kazala je da najveći problem u Starom gradu i Raškovcu stvaraju podzemne vode.

“Mi smo i dalje u strahu toliko da u toku noći nismo u stanju ni da spavamo. Neprestano sa strahom gledamo u Sanu. Voda je bila toliko porasla da je ušla u bašte kafića i prekrila dječje igralište. Tobogani i ljuljaške su virili iz vode, a iako je nivo vode pao mi ne možemo biti mirni dok se tu nešto konkretno ne preduzme”, rekla je ova mještanka i dodala da su u ovom dijelu grada najveći problem podzemne vode, koje su pojedinim mještanima došle pred kućni prag.

Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor, rekao je da je vodostaj Sane u opadanju.

“Vodostaj je opao za oko 30 centimetara i sada iznosi 425 centimetara, tako da je situacija bolja”, tvrdi Vranješ.

A pored toga što je u Kostajnici poplavljeno više objekata, tri klizišta koja su se aktivirala donijela su nove probleme lokalnim mještanima.

“Klizište u Ulici Mihajla Pupina oštetilo je put koji je trenutno neprohodan, dok je u selu Mrakodol klizište u blizini jednog stambenog objekta”, naveo je Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Dodao je da nadležne službe obilaze klizišta, te da se čeka stručna procjena koja će odrediti dalje aktivnosti.

“Dio sa 11 kuća u Ulici Ranka Šipke je odbranjen od Une, ali su podzemne vode poplavile podrume. Saobraćaj se i dalje odvija otežano na magistralnom putu Kostajnica – Kozarska Dubica”, upozorio je Pašić.

Drago Bundalo, načelnik Kostajnice, zatražio je pomoć od predsjednika RS, Vlade RS i Republičke uprave civilne zaštite zbog poplava i klizišta.

Prema njegovim riječima, vodostaj Une je juče u osam sati iznosio 454 centimetra, što je, kako kaže, za dva centimetra manje u odnosu na mjerenje u sedam sati.

U Centru za obavještavanje Novi Grad kazali su Srni da su u ovom gradu vodostaji u blagom opadanju.

“U Novom Gradu zaplavljeno je desetak stambenih objekata, a saobraćaj je u prekidu na nekoliko lokalnih puteva”, istakli su u Centru.

Vodostaji svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju, tako da postepeno dolazi do normalizovanja stanja, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave civilne zaštite tog kantona.

Senad Šepić, poslanik u parlamentu BiH, zatražio je hitnu reakciju Vijeća ministara BiH i obrazloženje u kojoj fazi je realizacija njegove ranije inicijative da se uključe Vijeće ministara i entitetske vlade te naprave program zaštite pogođenih područja i mjere prevencije od poplava.

“Evo, već je prošlo više od četiri godine od strašnih poplava i, nažalost, nemamo još ništa, a dešavaju nam se novi problemi. Na vrijeme sam upućivao na ovu temu i apelujem da se vlast ovim bavi. Naša je obaveza pokazati odgovornost i biti uz narod koji se suočava sa poplavama i klizištima”, izjavio je Šepić za federalne medije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,