Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Voda obogaćena mineralima: Gračaničke Terme liječe sve osim besparice (FOTO)

Preuzmite sliku

Veliki broj kupača, najčešće onih iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, ljetne dane provodi u Termama u Gračanici. Medicinska istraživanja dokazala su da se zdravlje kupača poboljšava nakon plivanja u bazenima s ljekovitom termomineralnom vodom, a interes za ovo mjesto se povećao nakon što je kompleks nedavno renoviran, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi historijski podaci o korištenju mineralnih voda u Gračanici datiraju iz 1824. godine, a ovo područje, koje se nalazi nedaleko od puta Tuzla – Doboj, početkom 19. stoljeća privuklo je istraživače geologe. Hidrogeološka istraživanja i istražna bušenja tokom 1980-ih godina dokazala su veliki hidrotermalni potencijal. Voda se danas, osim u banjsko-rekreativne svrhe, upotrebljava i za dobivanje plina, karbon dioksida, koji se koristi u mnogim industrijskim granama u BiH.

“Gračaničke Terme poznate su po svojoj termomineralnoj banji. Temperatura vode na izvoru je 37 stepeni, dok je u bazenima, ovisno o njihovoj veličini, u jednom 26, u drugom 22. Imamo i najmanji, zatvoreni bazen, u kojem je temperatura vode 28 stepeni”, navodi Benjamin Humić, poslovođa na bazenima Terme, dodajući da se u kompleks stalno investira i da su trenutno u pripremi apartmani za goste.

Na Termama su zastupljeni različiti sadržaji za djecu i odrasle, poput dječijeg igrališta, terena za odbojku, restorana i sobe za masažu.

Dnevna cijena ulaznice za odrasle je 5 KM. Djeca do tri godine ne plaćaju ulaz, a karte za djecu od tri do 12 godina koštaju 2 KM. Uz podršku lokalne vlasti, gračanički penzioneri imaju popust pri kupovini ulaznica.

Jedan od korisnika ove pogodnosti je Nezir Hadžić, penzioner iz Velike Brijesnice, koji kaže da od početka sezone kupanja, svaki dan nastoji provesti na bazenima.

“Ima ljudi koji se kupaju po sat vremena, a ja, recimo, po 15-20 minuta. Obiđem bazenčiće i to mi je dovoljno, jer nije preporučljivo da se kupa duže od 20 ili 30 minuta”, navodi Hadžić.

Utjecaj vode iz bazena na organizam je neupitan, a Gračanlija Rukib Sulejmanović tvrdi da mu je pomogla da se nakon nekoliko decenija kreće bez poteškoća.

“Živio sam u Sloveniji 37 godina, a mlad sam, sa 36 godina, otišao u invalidsku penziju. Bio sam u svim slovenačkim banjama i nijedna mi nije pomogla kao ova. Prije tri godine ovdje sam došao sa štakama, a evo me, sad sam kao nov”, navodi Sulejmanović.

Dokazano je da termomineralna voda pomaže pacijentima sa koštanim prelomima, nakon operacija kostiju, kod deformacija kičmenog stuba, te degenerativnih reumatskih, neuroloških i kožnih oboljenja, zatim posttraumatskih stanja, šećerne bolesti, paralize i drugih bolesti.

“Sve liječi osim besparice! Prelijepo je i meni je ugodnije nego na moru. Blizu mi je i prezadovoljna sam, a ko ne vjeruje neka dođe da se uvjeri”, poručuje uz osmijeh Devka Džambić iz Gnojnice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,