Subota, 21. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Veliki broj migranata zavisnika o narkoticima: Registrovane brojne bolesti kao što su virus HIV-a, hepatitis B i C, tuberkuloza pluća…

– Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović izjavila je danas da su u proteklom periodu izvršene desetine hiljada zdravstvenih pregleda migranata koji boluju od brojnih bolesti, kao što su virus HIV-a, hepatitis B i C, tuberkuloza pluća.

“U Domu zdravlja Velika Kladuša registrovan je veliki broj migranata zavisnika o narkoticima”, rekla je Ćemalovićeva na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o migrantskoj krizi.

Ona je dodala da su tuče migranata svakodnevne, a u nedavnom sukobu, u kojem je učestvovalo oko 300 migranata, bilo je desetine povrijeđenih, prenose federalni mediji.

“Hitna pomoć je na usluzi u omjeru 80 odsto migrantima, a 20 odsto građanima”, ističe Ćemalovićeva.

Prema njenim riječima, Bihać je okupiran migrantima, od kojih se 80 odsto odnosi na ekonomske migrante. “Više ne možete sresti građanina Bihaća na ulici, samo migrante”, dodaje Ćemalovićeva.

Ona je istakla i da je zbog migrantske krize Kantonalna bolnica u Bihaću u ogromnim gubicima, koji iznose oko 13 miliona KM.

“Upravo zbog tih ogromnih gubitaka neophodna je hitna finansijska pomoć zdravstvenim institucijama na području USK”, poručila je Ćemalovićeva. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,