Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Naime, nakon višegodišnje primjene ovoga zakona iskazana je potreba za unaprjeđenjem sistemima fiskalizacije s ciljem sveobuhvatnog načina evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreznoj upravi sukladno tehnološkom razvoju povećane brzine prijenosa podataka i uvođenja 4G mreže u BiH.

Jedno od novopredloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju gotovinom. Izuzeti su poslovni subjekti i poduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom. Također je izuzeta trgovina na veliko s obzirom da se, sukladno propisima o unutrašnjem platnom prometu, plaćanje vrši bezgotovinski, što je bio i prijedlog poslodavaca. Izuzetak se odnosi i na organizatore igara na sreću koji su putem posebnog IT sistema povezani s Poreznom upravom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Novo je i to što će putem fiskalnih uređaja biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja) pri čemu je uspostavljena izravna veza ovog sa Zakonom o PDV-u.

Predložena su nova i zakonska rješenja mehanizma nadzora nad proizvođačima ili zastupnicima fiskalnih uređaja i serviserima. Uvedena je obveza dostavljanja garancije od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sistema u slučajevima kad ne ispunjavaju zakonske obaveze, a koja će biti korištena za obeštećenje obaveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu.

Kaznena politika je uređena da preventivno djeluje na sve sudionike u procesu fiskalizacije. U proteklom razdoblju se pokazalo da novčane kazne nisu dovoljno visoke. Stoga su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani sukladno Zakonu o prekršajima FBiH.

Uz izmjene i dopune Zakona, danas je Vlada razmatrala i informaciju o trenutnom stanju fiskalizacije i očekivanjima i prednostima unaprijeđenja ovog sistema.

U 2010., kao prvoj godini primjene ovog sistema u FBiH, bila su u funkciji 34 fiskalnog sistema. Već slijedeće godine taj broj se popeo na 13.545, da bi ih, prema pokazateljima do 14.5.2020.godine bilo 83.547.

Među brojnim prednostima, kako je navedeno, unaprijeđeni sistem će kroz način uvesti kombinacije softverske i hardverske fiskalizacije, osigurati dostavu u realnom vremenu svih pokazatelja koji će biti dostupni odmah, a najduže u roku od pet minuta na serveru Porezne uprave, a ostat će sačuvani na memoriji uređaja i uvijek dostupni kontrolnim organima.

Novi sistem rješava i pitanje evidentiranja prometa za one privredne subjekte i male poduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu putem interneta (on-line). Ovaj način prodaje nije prepoznat u važećoj regulativi, što ostavlja prostor za malverzacije i prikrivanje prometa kao i ostavljanje kupca nezaštićenim.

Omogućeno je i stavljanje građana u funkciju kontrola, jer će oni, na osnovu jedinstvenog koda svakog fiskalnog računa, moći kontrolisati valjanost dobivenog računa i sve uočene nepravilnosti prijaviti Poreznoj upravi.

Bit će omogućeno povećanje sudjelovanja Federacije BiH u raspodjeli prihoda od nedirektnih poreza između entiteta kroz povećan broj PDV obveznika usljed evidentiranja svakog pojedinačnog prometa i time povećanja praga PDV-a, stoji u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje