Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv Diane Kajmaković, zatražena suspenzija

Preuzmite sliku

Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, saopćeno je iz Ureda disciplinskog tužioca.

Time je, kako su naveli, pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su saopštili kako je tužba podnesena zbog “korištenja funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, miješanja u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, te bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

Ured je takođe podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka.

Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, navodi se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,