Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije

Preuzmite sliku

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju saopćeno je da je u zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije, ali da su utvrđene i niske do umjereno visoke koncentracije polena ostalih korova.

Pokazuju to rezultati mjerenja polena u zraku na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad. Važno je napomenuti da se stabilizacijom vremenskih prilika povećava polen trava, korova, a time i polen ambrozije, navodi se u saopćenju.

U tom pogledu, u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija potrebno i u buduće intenzivirati akcije mehaničkog uklanjanja navedenih alergenih biljaka i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala. Neophodno je nastaviti košenje što većih površina, kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te time dodatno narušavaju zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije iz Centra za ekologiju i prirodne resurse preporučuju izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima.

Tim povodom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša se obratilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za zahtjevom da se izvrši hitna kontrola svih subjekata zaduženih za provođenje mjera sprečavanja širenja i uništavanja ambrozije, u skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljke – Ambrozija (” Službene novine Federacije BiH” broj 51/09).

“Inspekcijski nadzor je potrebno usmjeriti prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina (pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u napuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl.), te naložiti hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste”, zatraženo je u tom zahtjevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,