Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Zenici održani mirni protesti povodom stravičnog ubistva: Ovo je posljednja mirna opomena

Preuzmite sliku

U organizaciji Centra ženskih prava iz Zenice danas su organizovani mirni protesti povodom stravičnog ubistva žene.

Naime, u mjestu Babina Rijeka u Zenici bivši supružnik je u sred bijelog dana ubio ženu. Ovo ubistvo je uznemirilo građane, pa su tim povodom danas u Zenici na ulicama održani mirni protesti koji su počeli mirnim stajanjem na kružnom toku.

Ovu ad hoc akciju kao reakciju na stravično ubistvo-femicid, Centar ženskih prava je pripremao sinoć u kasnim satima. Mirnim protestima započeli su ‘16 dana aktivizma’ povodom rodno zasnovanog nasilja. Iako je kampanja trebala tek sutra početi, Centar se odlučio da odmah alarmira javnost o ovom problemu.

“Osjećamo obavezu da alarmiramo javnost o ključnim problemima sa kojima se žene svakodnevno susreću bh društvu. Jučerašnji slučaj femicida je, nažalost, posljedica kojom se mi bavimo, te na koju konstanto ukazujemo i o njoj opominjemo. Ovaj događaj je naše planove preusmjerio i doslovno nas ponukao da dan ranije započnemo našu planiranu kampanju. Jako nam je važno da brzo i efikasno pošaljemo jedinstvenu poruku da mi apsolutno imamo nultu toleranciju prema nasilju. Ovo je na neki način posljednja mirna opomena naše organizacije.”, kazala je za Tuzlanski.ba Edina Sejmenović PR Centra ženskih prava. (A. Hrnjić | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,