Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzlanskom kantonu nastala aplikacija koja će spašavati mnoge živote

Preuzmite sliku

Ideja za web platformu odnosno aplikaciju naziva ‘Daruj krv | Trebam krv’ nastala je još prije tri godine od strane tima kojeg čine programeri Nesiba Spahić, Muharem Šehić i Almir Selimović.

Naime, registracijom u bazu dobrovoljnih darivaoca krvi na web domeni darujkrv.ba postajete potencijalni spasilac nečijeg života. Odnosno omogućavate osobama kojima je hitno potrebna vaša krv da vas kontaktiraju i na taj način brzo odgovorite na njihov apel.

‘Nastojali smo da platforma bude što jednostavnija za korištenje svima onima koji žele da budu dio baze i tako možda nekome spase život darivanjem krvi. Ono što je također važno spomenuti jeste mogućnost pretrage svih darivaoca krvi u slučaju da je nekome hitno potrebna’ – kazao je za Tuzlanski.ba Muharem Šehić autor on-line platforme ‘Daruj krv | Trebam krv’.

 • Također, treba naglasiti kako se u realizaciji ovog projekta dosta vodilo računa o zaštiti ličnih podataka. Šehić kaže kako je sama ideja da se napravi jedna ovakva platforma protekla još prije tri godine.

  ‘Još prije tri godine sam na društvenim mrežema jednom prilikom ugledao apel za darivanje krvi. Nažalost, kasno sam to vidio i nisam bio u prilici da pomognem jednom svom sugrađaninu u Gračanici. Međutim, da je neko znao da baš ja imam tu odgovarajuću krvu grupu mogao je stupiti sa mnom u kontakt i naravno da bi se odazvao apelu. Nakon toga sam shvatio da mora postojati neka sinergija između onih kojima je krv potrebna i onih koji su je spremni darivati jer nažalost ne postoji jedinstven registar’ – kaže autor aplikacije.

  Ideja je predstavljena ispred Vijeća mladih Općine Gračanica nakon čega je uslijedila podrška i krenulo se ka samoj realizaciji.

  ‘Sve je trajalo duže nego smo očekivali jer se radilo na volonterskoj osnovi. Zajedno sa Nesibom Spahić koja je također iz Gračanice te Almirom Selimovićem iz Živinica uspjeli smo da programiramo aplikaciju koja spašava živote’ – kaže naš sagovornik.

  Ono što je veliki značaj aplikacije jeste način da se brzo dođe do dobrovoljnog davaoca krvi s kojim se stupa u kontakt i dalje dogovaraju svi potrebeni detalji kako bi sama realizacija bila što brža.

  Osim same baze onih koju su spremni da daruju krv on-line platforma ‘Daruj krv | Trebam krv‘ također sadrži i mnoštvo drugih informacija o samoj važnosti darivanja krvi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje