Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzlanski kanton stigle 1.794 doze kineske vakcine

Preuzmite sliku

Na području Tuzlanskog kantona od 11. marta do danas ukupno je vakcinisana 4.271 osoba, a radi se o prvoj dozi vakcine protiv COVID-19 koje su te osobe primile – izjavila je Feni epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Jasmina Brkić Džambić.

Podsjeća da je na područje tog kantona prvi kontingent vakcina, odnosno 2.000 doza AstraZenece stiglo iz donacije Republike Srbije, a nakon toga je u dva navrata došlo 1.524 Phizerovih vakcina i 3.520 doza AstraZeneca vakcina putem Covax mehanizma.

Ostatak vakcina će biti utrošen u narednim danima budući da se vakcinacija nastavlja iz dana u dan. Prioritet za vakcinaciju su zdravstveni radnici, osobe koje borave u staračkim domovima i uposlenici staračkih domova, te osobe starije od 60 godina.

-U situaciji kada imate manji broj doza vakcina, u prioritetima uvijek imate prioritete. Pa će tako među prioritetima za vakcinaciju biti osobe starije od 75 godina, onda će se vakcinisati osobe starije od 70 godina itd, dok ne budu vakcinisani svi koji su u kategiriji stariji od 60 godina – naglašava oa.

Danas su na područje TK stigle 1.794 doze vakcina kineskog proizvođača Sinovac.

Brkić Džambić ističe da će vakcine biti iskorištene i raspoređene prema zdravstvenim ustanovama za vakcinaciju stanovništva i eventualno zdravstvenih radnika koji nisu uspjeli da se vakcinišu dosadašnjim vakcinama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,