Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U kojim zemljama je obavezna vinjeta i kolike su kazne za švercere

Preuzmite sliku

Vinjeta je naljepnica za vozilo koju vozači moraju pričvrstiti na svoje vjetrobransko staklo, označavajući da su platili odgovarajuće poreze i naknade potrebne za vožnju autocestama bilo koje zemlje, bilo da voze unajmljeno ili vlastito vozilo.

Vozači pri ulasku moraju nabaviti potrebnu vinjetu za svaku traženu državu, budući da trenutno ne postoji univerzalna vinjetna naljepnica. Vinjete su poprilično pristupačne i mogu se nabaviti na svakom graničnom prelazu zemlje u kojoj su obavezne, piše GPM.

Eurovinjeta je naknada za korištenje cesta za teška teretna vozila čija ukupna masa vozila iznosi najmanje 12 tona. Eurovinjeta je potrebna za autoceste i autoceste s naplatom cestarine u Danskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švedskoj.

Koje zemlje traže vinjete?

Vinjete se koriste u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Švicarskoj. U većini tih zemalja male naljepnice u boji lijepe se na vjetrobransko staklo vozila, no u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i od 2021. u Sloveniji one su zamijenjene elektronskim vinjetama.

 • U Moldaviji su vinjete potrebne za korištenje bilo koje ceste, dok su u Bugarskoj i Rumunjskoj potrebne za korištenje bilo koje ceste izvan urbanih područja. U ostalim zemljama vinjete su potrebne samo za korištenje autocesta i brzih cesta.

  Gdje mogu kupiti vinjetu? 

  Ako iznajmljujete vozilo unutar jedne od zemalja koje zahtijevaju vinjetu, tada bi vozilo za iznajmljivanje trebalo već imati vinjetu koja se nalazi na vjetrobranskom staklu vozila.

  Vinjete su široko dostupne, možete ih kupiti:

  u susjednim zemljama blizu granice,

  na većini benzinskih pumpi,

  kabine na graničnim prelazima.

  Države imaju svoje web stranice na kojima možete kupiti vinjete.

 • Kolika je kazna ako ne kupim vinjetu?

  Ako ne kupite odgovarajuću vinjetu, to može rezultirati dodatnim kaznama i naknadama počevši od oko 60,00 do 300,00 eura (120 do 600 KM) koliko je u Sloveniji, te zbog toga budite sigurni da imate valjanu vinjetu kako biste izbjegli dodatno plaćanje tokom putovanja Evropom.

  Vinjetne naljepnice obično su tako urađene da je njihovo odvajanje i ponovno lijepljenje nemoguće bez uništenja, čime se osigurava da se ne mogu koristiti na više od jednog vozila.

  Cestovni saobraćaj često nadziru kamere uz cestu, a vinjete provjeravaju državni službenici, poput graničara i nacionalne policije. Visoke novčane kazne često se naplaćuju putnicima koji se javnim cestama kreću bez valjane i propisno nalijepljene vinjete. Neke države imaju e-vinjete i vezane su za broj registriranih oznaka.

  Koliki su troškovi vinjete?

  Cijena vinjeta može varirati ovisno o zemlji, te u tabeli možete pronaći troškove za određene zemlje Evrope. Cijene godišnje vinjete za vlastita vozila kreću se od 30 do 150 € (60-300 KM), ovisno o zemlji.

  U svim zemljama osim u Švicarskoj prodaju se kratkoročne vinjete za vozila koja dolaze turistički u zemlju ili su u tranzitu. U Švicarskoj strani vozači moraju kupiti godišnju vinjetu za korištenje autocesta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,