Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Banjoj Luci proglašena epidemija morbila

Dom zdravlja Banjaluka danas je proglasio epidemiju morbila (ospice) na teritoriji grada, nakon što je u dječijem domu “Rada Vranješević” od ove bolesti oboljelo devet osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Instituta navode da je prvi slučaj morbila među štićenicima ovog doma prijavljen 24. aprila, a pacijent je hospitalizovan 23. aprila na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

“Morbili su potvrđeni laboratorijski 30. aprila, a pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja. Pacijent nije vakcinisan MRP vakcinom”, navode iz Instituta za javno zdravstvo.

Iz Instituta dodaju da je nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma dobilo simptome morbila i da su svi bili u bližem kontaktu sa oboljelim.

“Šest oboljelih je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome, te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji”, objašnjavaju u Institutu.

Iz Instituta navode da od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu “Rada Vranješević”.

“Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se i dalje sprovode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama”, naglašavaju iz Instituta.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka su 24. aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo RS, sprovedene protivepidemijske mjere.

Te mjere su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika, kao i zaposlenih u Domu, te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, kao i pojačano sprovođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije.

Preporučeno je i javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Iz Instituta navode da je od morbila u manjem bh. entitetu ukupno oboljela 31 osoba.

Morbili su virusno, zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,