Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

U 66 godini života preminuo nekadašnji sekretar u Vladi TK i Vladi FBiH Ismet Trumić

Preuzmite sliku

8. februara u 66 godini života preminuio je Ismet Trumić nekadašnji sekretar u Vladi Tuzlanskog kantona i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

 • ismet-trumic
 • Ismet Trumić rođen je 18.10.1950. godine u Đurđeviku, općina Živinice. Osnovnu školu završio je u Živinicama, a Pravni fakultet u Sarajevu, u novembru 1974. godine.

  U toku karijere obavljao odgovorne dužnosti u pravosuđu i upravi, a najvećim dijelom poslove rukovođenja. Po završetku Pravnog fakulteta zaposlio se kao pripravnik u Opštinskom javnom tužilaštvu Tuzla, te, nakon položenog pravosudnog ispita (1976. godine), imenovan za zamjenika javnog tužioca i na toj dužnosti proveo pet godina.

  Nakon toga prelazi na rad u Opštinski sud Tuzla, gdje je imenovan za sudiju Opštinskog suda i zamjenika predsjednika tog suda.

  Nakon četiri godine, izabran je za sudiju Okružnog suda u Tuzli i to 1981. godine, te istovremeno, u jednom periodu, obavljao dužnosti zamjenika predsjednika tog suda. Više od sedam godina obavljao je poslove sudije na II stepenu.

  Početkom rata izabran je za predsjednika Okružnog vojnog suda u Tuzli i na toj dužnosti ostao do početk 1996. godine.

  Nakon ukidanja Vojnog suda vršio je dužnost pomoćnika ombudsmena Federacije BiH pri Misiji OSCE-a.

  Početkom 1997. godine imenovan je za sekretara u Vladi Tuzlanskog kantona.

  Od 1998. godine imenovan je za kantonalnog ministra pravde u Vladi Tuzlanskog kantona.

  Uz redovne poslove, obavljao je i druge poslove i dužnosti kao što su: predsjednik sindikata pravosuđa Republike Bosne i Hercegovine i član Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentu Vijeća Evrope.

  U martu mjesecu 2002. godine imenovan je za sekretara Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i na toj dužnosti nalazio se do 14.10.2011. godine.

  Posljednja dužnost koju je Trumić obnašao bila je funkcija direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH.

  Ispraćaj Ismeta Trumića biće obavljen ispred Komemorativnog centra u Tuzli u srijedu 10. februara u 14:15 sati, a ukop nakon klanjanja dženaze ispred Jalske džamije biće obavljen na mezarju Musafirac. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje