Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Počelo radno osposobljavanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju

Preuzmite sliku

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla danas je s radom počelo Odjeljenje za radno osposobljavanje.

Značajan je to iskorak za učenike Zavoda, a rezultat je zajedničkog rada Vlade Tuzlanskog kantona, Vijeća roditelja i menadžmenta Zavoda.

Početak rada Odjeljenja svečano je obilježen, a radost zbog tog događaja s učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima Zavoda podijelile su i delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić i Ureda OSCE-a u Tuzli, koja godinama pruža podršku u rješavanju problema s kojima se suočava ova osjetljiva kategorija našeg društva.

Dva su zanimanja za koja se mogu školovati učenici Zavoda, to su pomoćni krojači i pomoćni kuhari. Ali, kada završe srednju školu teško pronalaze posao i javlja se potreba da i nakon diplomiranja dobiju dodatnu podršku. Upravo to je svrha Odjeljenja za radno osposobljavanje.

– To znači roditeljima i djeci da će djeca sutra nastaviti poslije završetka srednje škole da će i dalje biti uključena u društvenu zajednicu, da će moći doprinositi, osjećat će se potrebnim za društvenu zajednicu i da će kroz ovo Odjeljenje moći da se osposobljavaju za tržište rada – kazao je član Vijeća roditelja Zavoda Omer Grebović, zahvaljujući se Kantonalnoj vladi što je konačno omogućila realizaciju ovog projekta.

Odjeljenje za radno osposobljavanje će moći pohađati osobe koje završe srednju školu u okviru Zavoda, do navršene 21 godine života, a trenutno je formirana jedna grupa polaznika.

Vlada TK je osigurala finansijska sredstva koja su bila potrebna za realizaciju projekta dok je menadžment škole osigurao kadrove i prostor.

Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi TK Esad Džidić je obećao da će Vlada TK i u narednom periodu putem resornog ministarstva pružati podršku u bilo kojem smislu, i u materijalnom i socijalnom smislu, a posebno u smislu uključivanja u normalne tokove života mladih osoba, koje izlaze iz tih ustanova.

I OSCE-a je pomagao u ostvarenju cilja, a Samir Arnaut službenik za ljudska prava u Uredu OSCE-a u Tuzli, je izrazio nadu da će to biti samo jedan korak u osnaživanju i pomoći tim osobama i da će na kraju doći na neki nivo da te osobe imaju jednaka prava, jednake prilike, jednake

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje