Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla i Bihać dali podršku Naseru Oriću

Preuzmite sliku

Oko 200 građana okupilo se danas na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici kako bi zatražili oslobađanje i pružili moralnu podršku Naseru Oriću, ratnom komandantu za odbranu Srebrenice, koji se nalazi u pritvoru u Švicarskoj.

”Čovjek je oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, a opet su ga uhapsili i drže ga u ekstradicijskom pritvoru. Pogledajte šta se radi građanima koji su branili ovu zemlju. Ogorčen sam i razočaran što danas ovdje nije bilo 2.000 građana, ali isto tako razočaran sam u institucije Bosne i Hercegovine koje ne štite svoje građane. Istovremeno, iste te institucije dopustile su da državu napusti Novak Đukić, pravosnažno presuđeni ratni zločinac za masakr nad tuzlanskom mladošću, počinjen na Kapiji 25. maja 1995. godine”, izjavio je Mirza Ahmić, dodajući da su se građani u Tuzli spontano okupili nakon najava da će se protest održati u više gradova u BiH.

Protestu su prisustvovali demobilisani borci, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, predstavnici Sindikata ”Solidarnost”, ali i slučajni prolaznici.

Istovremeno prilikom obilježavanja 15. susreta Zlatnih ljiljana Tuzlanskog kantona, organizovanog u Kladnju, predstavnici kantonalne vlasti također su pružili podršku Oriću.

Na poziv Saveza koordinacije boračkih udruženja, svoj glas podrške Oriću dalo je blizu stotinu Bišćana.

“Da smo imali više vremena za najavu i organizaciju skupa, bilo bi nas deset puta više. Ovako, s obzirom na vrućinu, možemo biti ponosni koliko nas je došlo dati podršku našem Naseru Oriću. Mi sutra obilježavamo i Dan branioca grada Bihaća i prema protokolu Orić je trebao biti počasni gost na našoj manifestaciji da nije uhapšen. Sve do skora nismo imali informaciju šta je sa njima, ali evo javljeno nam je da je još u pritvoru”, kazao je okupljenima Hamdija Abdić Tigar, ratni komadant iz Bihaća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,