Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: U toku javna rasprava o zakonu o porijeklu imovine izabranih dužnosnika

Preuzmite sliku

U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, navodi se u saopćenju.

U fokusu kantonalne vlade je borba protiv korupcije, odnosno usvajanje relevantnih zakona koji će rješavati ovu problematiku. Dosad su pokrenute dvije važne aktivnosti – osnivanje ureda za borbu protiv korupcije te utvrđivanje nacrta navedenog zakona.

Ovim zakonom treba utvrditi obaveze nosiocima javnih funkcija u Kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije. Ured za borbu protiv korupcije bi provodio zakon.

– Ono što je bitno je da će ta imovina biti transparentna i na uvidu svim građanima u svakom momentu i na takav način ćemo sistemskom borbom protiv korupcije i transparentnim djelovanjem pokazati tokove budžetskog novca i način djelovanja svih nosilaca javnih funkcija – ističe kantonalna ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin.

S ciljem izrade što kvalitetnijeg zakonskog rješenja, resorno ministarstvo u svim gradovima i općinama u Kantonu provodi javnu raspravu. Jučer je rasprava održana u Tuzli. Cilj je dobiti što više sugestija i savjeta za izradu prijedloga zakona.

– Ova rasprava i druge su jako važne jer dobijamo dodatne inpute kako bi zakon u konačnici bio što bolji i njegova primjena u konačnici stavila tačku na najveći problem u BiH – korupciju – navodi premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Ministrica Harčin ističe i da će zakon predviđati drastičnije kazne i prekršajne sankcije za one koji se ne budu vodili propisima.

– Praksa je do sada pokazala da su u kantonima u kojima postoji ovakav zakon propisivani prekršajni nalozi koji su čak imali i sudski epilog gdje su kazne plaćane i sudovi su potvrđivali prekršaje tako da je represivniji sistem u ovom zakonu zastupljen i nužan kako bi ovaj zakon bio provodiv – kazala je ministrica.

S obzirom na to da je borba protiv korupcije jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija ocijenila nužnim da bi se Bosna i Hercegovina integrisala u Evropsku uniju, Vlada je zatražila i pomoć međunarodnih organizacija.

Veliku podršku pružile su Američka ambasada, delegacija Evropske unije i misija OSCE-a u BiH.

– S naše strane je podrška bila neuputna i ostaje takva jer rad protiv korupcije vidimo kao jednu od najvažnijih stvari kojom se treba baviti u BiH tako da ovaj doprinos TK doživljavamo kao nekakav iskorak koji je bitan – navodi šef Terenskog ureda u Tuzli Misije OSCE-a u BiH Damir Gnjidić.

Javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani Kantona te prijedloge upućivati na adresu resornog ministarstva traje do 23. septembra. Nakon toga će Ministarstvo sačiniti izvještaj i prijedlog zakona.

Donošenjem ovog zakona i njegovim poštivanjem, javni interes će za nosioce javnih funkcija biti na prvom mjestu baš kako bi moralo biti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje