Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: U ove tri ustanove bez konkursa zaposleno oko 200 osoba (VIDEO)

Preuzmite sliku

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona danas je zatražila od Kantonalnog tužilaštva da otvori istragu o nezakonitom zapošljavanju u javne institucije i preduzeća.

Nadležna kantonalna inspekcija je utvrdila da je oko 200 osoba nezakonito zaposleno na Univerzitetsko-kliničkom centru, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje.

Od novembra 2014. do aprila 2016. godine 166 radnika nezakonito je i bez konkursa zaposleno na Univerzitetko-klinički centar Tuzla.

Zanimljivo je da je većina njih zaposlena bez konkursa, u okviru programa “Prilika za sve“. “Nijedna institucija u TK-u ne poštuje instituciju konkursa. Direktori zapošljavaju koga hoće. Uglavnom, zapošljavaju stranačke kolege, stranačke prijatelje, rodbinu, djecu. Kada je u pitanju UKC, dominantno se zapošljavaju djeca doktora“, navodi Sabit Zekan iz Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a.

Među onima koji su primljeni bez konkursa je i Dženita Hrvić, bivša kantonalna zastupnica. Kantonalna inspekcija je utvdila da je samo na UKC Tuzla, Zavodu za zapošljavanje i Zavodu zdravstvenog osiguranja zaposleno čak 216 osoba bez konkursa. Svi oni su zaposleni suprotno odluci Kantonalne vlade iz 2014. godine o zabrani zapošljavanja u kantonalne javne institucije i preduzeća bez konkursa.

Tražio sam da Komisija uđu u ove ustanove i napravi nalaz koji je na kraju proslijeđen Tužilaštvu. Svako za svoja djela i nedjela treba da odgovara“, kaže Asmir Hasić, predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a.

Godinama smo izvještavali o nezakonitom zapošljavanju i nepotizmu na UKC Tuzla. Menadžment UKC-a ne krije da radnike zapošljava bez konkursa.

Zapošljavamo kao što se zapošljavalo ranijih godina od rata naovamo. Putem saznanja, bez javnog oglasa. Mi ni u jednom trenutku nismo izašli iz okvira zakona“, tvrdi direktor UKC Tuzla Nešad Hotić.

Tužilaštvo će provesti detaljnu istragu i u kantonalnim zavodima za zapošljavanje i zdravstveno osiguranje gdje su, također, radnici masovno zapošljavani bez konkursa. Među 12 sretnika koji su na taj način zaposleni u Zavod za zapošljavanje je i supruga načelnika Banovića Mithata Husića, dok je među 38 zaposlenih bez konkursa u Zavod zdravstvenog osiguranja i supruga komesara MUP-a TK-a Fadila Šljivića. (federalna.ba / Omer Hasanović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,