Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Terete se za teška krivična djela: Uhapšeni predsjednik i član Nadzornog odbora GIKIL-a i generalni direktor

Danas u poslijepodnevnim satima službenici MUP-a TK postupajući po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona lišili su slobode predsjednika i člana Nadzornog odbora Global Ispad Koksne industrije Lukavac (GIKIL) kao i generalnog direktora. 

Uhapšeni su Pramod Mittal (predsjednik Nadzornog odbora), Razib Dash (član Nadzornog odbora) kao i Paramesh Bhattacharyya (generalni direktor).

Kako je u izjavi za medije kazao Ćazim Serhatlić tužilac je Tužilaštva TK-a njima se na teret stavlja da su od 2003. godine pa na ovamo počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe položaja i ovlasti u poslovanju.

‘Postupajući dalje po naredbi Kantonalnog suda će biti izvršen pretres prostorija gdje su ove osobe smještene nakon čega će biti sprovedeni u prostorije MUP-a TK odakle će sutra biti predati u nadležnost našeg Tužilaštva na daljnje postupanje. U pitanju su izuzetno teška krivična djela za koja su propisane kazne do 45 godina zatvora što se odnosi na Pramod Mittala, Međutim i drugim uhapšenim prijete isto tako visoke kazne’ -kazao je Serhatlić i dodao:

‘Također mi imamo raspisanu potjernicu za Debasiš Gangulijem prethodnim generalnim direktorom u GIKIL-u jer je i on obuhvaćen ovom istragom  jer se i on smatra članom kriminalne organizovane grupe koju predvodi Pramod Mittal’ – kaže Ćazim Serhatlić tužilac je Tužilaštva TK-a.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Određena dokumentacija izuzeta je i iz službenih prostorija pravnog lica “Gikil” d.o.o. Lukavac.

Pramod Mittal je jedan od članova poznate indijske porodice Mittal, koja se bavi proizvodnjom željeza i čelika. Svoje poslovanje Mitalovi vode iz Londona. Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu industriju u Lukavcu. Ista porodica je ulagala u zeničku Željezaru i Rudnik Ljubija kod Prijedora. Mittal je, formalno, bio predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac. Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka. navodi Žurnal.info. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje