Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija: Schmidt ne može da uništava Republiku Srpsku

Preuzmite sliku

“Odluka Christiana Schmidta je presedan koji, ja se nadam, niko u Republici Srpskoj nije spreman da prihvati”, rekao je danas u Banjaluci predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Može, kaže, da razumije poziciju Schmidta za koju je, tvrdi, sam kriv jer je prihvatio da radi posao za koji nema podršku svih.

“On ima pravo na svoj strah, može tako da se ponaša, ali ne može uništavati Republiku Srpsku”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao i kako je protiv sankcija bilo kome, komebtarišući posljednje koje je članu Predsjedsjedništva Bosne i Hercetovine Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske uvelo Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Iz iskustva svih nas ovdje, jasno je da sankcije nikada dobro nisu donijele, da ne rješavaju probleme i da sužavaju mjesto i prostor za djelovanje”, zaključio je Tegeltija podsjećajući i na sankcije koje su uvedene Republici Srpskoj u vrijeme rata, “mi smo živjeli s tim i znate da sankcije nisu donijele ništa, veću su rješenje već su to donijeli pregovori i razgovori”.

“Ove sankcije koje je uvela jedna zemlja sa najavom da bi to mogle da učine i druge zemlje su skretanje pažnje sa kljucnih problema”, rekao je Tegeltija navodeći kako je siguran da su sankcije donesene Dodiku i Cvijanovićevoj rezultat politika na unutrasnjem planu koje kreiraju stranci i sasvim sigurno je da sankicje jesu usmjere protiv institucija Republike Srpske i to zbog činjenice da su donesene za osobe koje su pobijedile na izborima za pojedinačne funkcije i koji su predstavnici institucija.” rekao je.

“Situacija u kojoj Narodna skupština Republike Srpske donese određenu odluku, pa vi od predsjednika Republike Srpske tražite da ne potpiše tu odluku je ništa drugo nego miješanje u unutrašnja pitanja”, rekao je optužujući međunarodnu zajednicu da želi predsjednika Republike Srpske koji neće biti faktor kohezije u društvu i zaključujući kako Republika Srpska ne može sebi da dozvoli da izabere takvog pojedinca, “niti ćemo dozvoliti da zakoni Republike Srpske ne stupaju na snagu, bez obzira ko se nalazio sa druge strane”. kazao je Tegletija.

Jasno je, rekao je Tegeltija, da politika očuvanja Dejtona i jačana institucija Republike Srpske ima podršku u narodu, što u ovom trenutku ne odgovara opoziciji koja na ovaj način pokušava da eliminiše pojedine aktere.

Od samog imenovanja na poziciju koju obavlja, kaže, nastojao je da ne komentariše određene političke teme, stavove političkih lidera koji nisu striktno u domenu rada Savjeta ministara, ali su ga posljednja dešavanja “primorala da reaguje i kaže da je ovo što se sada dešava prešlo sve granice normalnog ponašanja i domacih aktera i predstavnika mđjunarodne zajednice”.

Predsjedavajući Savjeta ministara komentarisao je i pitanje bezbjednosti Milorada Dodika. Rekao je kako je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom informacija da je ugrožena bezbjednost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Oni zaista imaju informacije partnerskih agencija, domaćih i stranih službi, da je dodatno ugrožena bezbjednost Dodika i njegove porodice. Ono što je zabrinjavajuće, prema tim informacijama, u prijetnje su uključene i neke inostrane bezbjednosne agencije”, rekao je Tegeltija navodeći kako će razgovarati sa nekima od njih i mamo će, ne reaguju li iznijeti informacije koje ima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje